Danilo Šerbedžija i Dražen Petrović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dražen Petrović je bio i ostao moja prva košarkaška ljubav, reči su hrvatskog reditelja Danila Šerbedžije, koji je otkrio da će snimiti igrani film o pokojnom košarkašu.

Iako je Danilo Šerbedžija sa svojim filmom „Tereza37“ nedavno postao hrvatski kandidat za američku nagradu Oskar, sineasta već u planu ima nove projekte. Ne želeći da živi na lovorikama uspeha, ostvarenim sa filmom „Tereza37“, koji je kod nas premijerno prikazan na ovogodišnjem Festu, Šerbedžija uveliko sprema novi igrani film. I to o košarkaškoj legendi Draženu Petroviću, nekadašnjem igraču Cibone, Šibenke, Real Madrida, ili Nju Džerzi netsa, reprezentativcu Jugoslavije i Hrvatske koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1993. kada mu je bilo samo 28 godina.

Zaintrigiran scenarijem Ivana Turkovića Krnjaka, Danilo Šerbedžija, kako je otkrio za „Portal novosti“, snimiće dramu o „fenomenu jednog genija koji dolazi iz Evrope u SAD“. Nije samo taj scenario razlog zašto će snimati film o košarkašu, već i zato što mu je to jedan od omiljenih sportista svih vremena.

Dražen je bio i ostao moja prva košarkaška ljubav. Recimo to ovako: u nogometu sam žestoki hajdukovac, ali u košarci sam cibonaš. Trenirao sam košarku, i sad haklam dvaput tjedno. Sjećam se velikih europskih utakmica u Domu sportova 1980-ih, koje sam gledao s pokojnom majkom, također velikom cibonašicom. Za mene je Dražen ipak najveći ikada, i tu sam subjektivan, naravno, ali za mene je on veći čak i od Majkla ordana. Svidjela mi se njegova borbenost objasnio je Šerbedžija za „Portal novosti“, nazvavši Dražena „mangupom“:

– Imao je neku prgavost, vidjelo se da mu je stalo. Sviđa mi se što je jedini vjerovao da može pobijediti Amerikance. Na parketu ne bi oprostio ni rođenom bratu. Bili smo na sastancima s njegovom obitelji i majkom Biserkom; u scenariju postoje neki elementi koji pokazuju i drugu stranu Dražena, ne nužno onu najbolju, ali ona je to prihvatila kao što se prihvaća život sa svojim dobrim i lošim stvarima. Nije imala prigovora na scenarij koji je pročitao i njezin nećak, Acin sin, jer ne možeš ići u ovakav projekt a da ti ga obitelj, u ovom slučaju Draženova, ne blagoslovi u neku ruku.

Scenario, kako je objasnio hrvatski sineasta, počivaće na razgovorima, dokumentima, ali i fikciji.

– Znamo kako je Dražen živio i kako je umro, ali film neće biti puka faktografija, čak i, dakle, kad se radi o nečijem životu… Spreman sam da na projektu radim i duži niz godina – kazao je Danilo Šerbedžija.

Još uvek ne zna ko će na velikom platnu igrati Dražena Petrovića, ali ne isključuje mogućnost da to bude čak i naturščik, što je ovako objasnio:

– Glumca koji igra jako dobro košarku zasad ne poznajem, ali ako postoji neka mi se javi. Vjerujem da bih od pedeset košarkaša mogao naći nekog talentiranog za glumu. Radit ću s njim ako treba i dvije godine samo da ga pripremim za snimanje. Ne želim u krupnim kadrovima i supertotalu vidjeti da glumac ne zna igrati košarku. Dražen i lopta moraju biti jedno, što mora biti očito u svakom njegovom pokretu. Tu nema kompromisa!

Bonus video:

Rade Šerbedžija na koncertu Ne okreći se sine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar