Foto:Promo

Beogradska premijera drame Miloša Latinovića „Usud po Grigoriju“ u režiji Branka Popovića i u izvođenju Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, biće održana u petak, 18. novembra u 20.30 časova, na Sceni „Raša Plaović“ u nacionalnom teatru.

Latinovićeva drama svojevrsna je, ne samo posveta Grigoriju Božoviću (1880-1945) i podsećanje na njegovo značajno stvaralaštvo, već i velika opomena društvu u celini da se nikada više ne ponove surovi obračuni i stradanja srpskih stvaralaca, a na osnovu izmišljenih optužnica i režimskih smicalica.

Miloš Latinović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ispisana modernim scenskim jezikom, eliptičnom dramskom formom, prati životni usud jednog od naznačajnijih srpskih pisaca između dva rata, koji je još i nazivan „kosovskim Andrićem“ zbog svoje posvećenosti temama iz Stare Srbije koje je ovaplotio u više dela. Božović je radio kao profesor prizrenske bogoslovije, predavao je i u Bitoljskoj gimnaziji, bio biran za narodnog poslanika, pa i za predsednika beogradskog Pen kluba, a doživeo je da ga sud FNRJ proglasi za izdajnika i strelja u Beogradu 1945. godine.

U predstavi igraju Nebojša Đorđević, Ivana Кovačević, Bojan Stojčetović, Nemanja Janičić, Jasmina Stojiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Ognjen Mićović i Nikola Stanković.

U umetničkom timu su i Goran Stojčetović (scenograf), Boris Čakširan (kostimograf), Isidora Stanišić (koreograf), Bojan Stojčetović (kompozitor) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Bonus video: Dramaturg Dimitrije Kokanov o operi „Deca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar