Foto: Promo

„Dobro došli na Kosovo“, Simone Mogavino, Marti Misterija - epizoda „Panova frula“, „Drakula“, Žorža Besa, “Vraćam se kao Nihterida”, Petrosa Hristulijasa, „Oruđe delanja“ Biljane Đurđević, „Životinjski zamak“ Dorisona i Delepa i „Pahiderm“ Frederika Petersa su najbolji stripovi objavljeni u u Srbiji 2021, smatraju strip izdavači.

Međunarodni salon stripa koji je u toku u Studentskom kulturnom centru, je pravo vreme da izaberemo najbolje stripove objavljene u ovoj godini u Srbiji. U izboru smo se konsultovali sa najuspešnijim ovdašnjim strip izdavačima među kojima su: Komiko, Makondo, Veseli četvrtak, Besna kobila, System Comics, 300 čuda Comics i Čarobna knjiga. Izbor je zanimljiv i prilično šarolik, što govori da na domaćoj strip sceni može da se pronađe za svakoga ponešto.

„Dobro došli na Kosovo“, Mogavino, Mirković, Kvatroči

Foto: Promo

Izdavač System Comics iz Zemuna nam preporučuje svoj strip iz ove godine „Dobro došli na Kosovo“, po scenariju Italijanke Simone Mogavino i našeg čoveka iz Pariza Nikole Mirkovića. Crtež je radio, takođe Italijan Đuzepe Kvatroči. Radnja stripa smeštena je u 2004. godinu. Dimitriје je mladić koji je u mladosti pobegao iz Jugoslavije i sada se vraća na Kosovo, u Mitrovicu, grad u kojem je rođen, da bi prisustvovao sahrani svoga oca s kojim se rastao u lošim odnosima…

– U pitanju je višeslojna ratna i istorijska priča, o malim ljudima koji stradaju u ludilu i vihoru rata. Ovo je strip koji ne daje odgovore, ali ima za cilj da nas natera na razmišljanje – kaže za Nova.rs, Igor Marković iz System Comicsa.

Marti Misterija – epizoda „Panova frula“

Foto: Promo

Veseli četvrtak iz Beograda nam preporučuje dobro poznat strip Marti Misterija, ali epizodu „Panova frula“ koja je iz nekog razloga preskočena kod nas 1985. kada je strip u originalu objavljen u Italiji. Ovog meseca se pojavljuje po prvi put u „Zlatnoj seriji“ domaćeg izdavača.

– Reč je o priči koja se bavi bićem za koje se veruje da je Đavo lično, očigledno suviše škakljivom temom da bi neko ko je tada o tome odlučivao dopustio njeno objavljivanje. Ovu istorijsku nepravdu sada smo ispravili i čitaocima nudimo čak dve varijante korica istog stripa: jednu sa originalnom italijanskom naslovnom stranom (koja se može naći na svim kioscima) i drugu, kolekcionarsku retro verziju sa sjajnom ilustracijom Milana Jovanovića – kaže Dušan Mladenović, iz Veselog četvrtka za Nova.rs.

„Drakula“, Žorž Bes

Foto: Promo

Treći izdavač na našoj listi, Čarobna knjiga je od početka godine izdala oko 60 stripskih naslova. Bilo im je teško da izaberu jedan naslov, ali ipak su ljubiteljima ponudili strip „Drakula“ Žorža Besa, francuskog autora. Radi se o adaptaciji istoimenog romana Brema Stokera. Borislav Pantić, urednik u Čarobnoj knjizi, kaže za Nova.rs da je to to je jedan od najzanimljivijih stripova iz novije francusko-belgijske produkcije.

– U pitanju je nadahnuto pripovedanje propraćeno neverovatnim crno-belim crtežima koji snažno oživljavaju poznatu priču, da će vam ova njena varijanta ostati dugo u pamćenju i poželećete da joj se ponovo vratite – dodaje Pantić.

Petros Hristulijas “Vraćam se kao Nihterida”

Foto: Promo

Serijal grčkog strip umetnika Petrosa Hristulijasa “Vraćam se kao Nihterida” biće promovisan ove nedelje na Salonu stripa u izdanju kuće 300 čuda Comics iz Beograda. Izdavač smatra da će ovaj strip biti odlično prihvaćen od strane čitalaca.

– Priča prati borbu simpatičnog Kapetana Nihteride sa kriminalom, policijom, ženama, ali i velikim količinama recine.  Ljubitelji stripa imaju priliku da uživaju u tri epizode ovog serijala i u avanturama u koje ovaj neobični superheroj upada zajedno sa svojim pomoćnikom Gugutkom – kaže Miloš Vučković iz 300 čuda Comics za Nova.rs.

„Oruđe delanja“ Biljana Đurđević

Foto: Promo

Izdavač Besna kobila iz Beograda, predlaže svoj strip „Oruđe delanja“ Biljane Đurđević, koji je na letošnjem Sajmu knjiga u Herceg Novom dobio Nagradu za izdavački poduhvat godine.

– Reč je o krajnje neobičnoj knjizi, spoju grafičkog romana i monografiji izložbe jedne od naših najuglednijih slikarki Biljane Đurđević. Grafički roman bez teksta sjajnom likovnošću dočarava svet potpuno opustošen od bilo kakve humanosti, u kojem vlada samo profit, a radna mesta postoje samo da bi se radna snaga bacala na smetlište. „Oruđe delanja“ objavili smo u saradnji sa Kabinetom grafike Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, sa kojim već duži niz godina radimo na promociji domaćih likovnih autora – objašnjava za Nova.rs Goran Lakićević iz Besne kobile.

„Životinjski zamak“ Dorison i Delep

Foto:promo

Bojan Bosnić iz izdavačke kuće Makondo za naš portal preporučuje strip „Životinjski zamak“ Feliksa Delepa, po scenariju Ksavijera Dorisona, svojevrsnog omaža Orvelovim romanima „Životinjska farma“ i „1984“.

– Radnja stripa vezana je za dvorac u srcu Francuske koji su napustili ljudi, i sada njime vlada okrutni bik uz pomoć pseće policije. Jedna hrabra mačka započeće borbu protiv njihovog ugnjetavanja…  “Ako bismo pobedili Engleze oružjem kojim su oni nas porobili, naše ropstvo bi ostalo čak i kada bi oni otišli.” M. Gandi. Ova misao je ideja vodilja ovog remek-dela, kaže Bosnić iz Makonda.

„Pahiderm“ Frederik Peters

Foto:promo

Izdavačka kuća Komiko izdvaja kao najbolji za ovu godinu svoj strip „Pahiderm“ autora Frederika Petersa. To delo najbolje predstavlja legenda francuskog i svetskog stripa Žan Žiro Mebijus.

„Pahiderm je savršeni primer živog i poetičnog grafičkog romana koji uspeva da prenese osećanje nesvesnog, zagonetnog. Imam utisak da Pahiderm ostaje tajanstven čak i autoru, koji je pustio svoju priču da luta tamo gde ju je njegovo pero odvelo, da živi svoj život, i da je veliku pažnju posvetio i pričanju priče i kvalitetu svoje umetnosti. Pahiderm opisuje moju vlastitu nelagodu. Želim da me umetnik odvede daleko od bilo čega što sam osetio ranije, na teritoriju koja predstavlja ne toliko iskrivljenje koliko odraz nekog unutrašnjeg, moćnog nagona. U Pahidermu leži nešto tajanstveno i očigledno što se, iznad svega, ne sme objašnjavati“, rekao je Mebijus.

Međunarodni salon stripa traje do 9. oktobra u prostoru Srećne nove galerije Studentskog kulturnog centra, a tokom ove nedelje se održavaju promocije strip izdavača sa njihovim najnovijim izdanjima i uz razgovore i druženje sa autorima.

Bonus video: Ana Ćurčin, nagrada Milan Mladenović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare