Foto: Beldocs/Promo

Na XR izložbi "Imerzivna stvarnost" ovogodišnjeg 16. Beldocs festivala, koja će biti održana tokom trajanja festivala u Galeriji Grafički kolektiv, publika će imati priliku da iskusi četiri internacionalna ostvarenja: "Čovek koji nije mogao da ode", "Iščekivanje kiše", "Kristini nije dobro", "Otelotvorenje iskustva drugog".

Ovi simulirani svetovi omogućavaju nam da stvarnost doživimo iz druge, nekonvencionalne perspektive, uhvatimo se u koštac sa veštačkom inteligencijom i razmotrimo budućnost kakvu danas stvaramo.

„Čovek koji nije mogao da ode“ (Čen Singing) vodi nas među zidine nekadašnjeg zatvora Zeleno ostrvo. Politički pritvorenik A-Kuen pripoveda o lišavanju slobode i proganjanjima tokom pedesetih godina na Tajvanu. Okružen zarobljenicima on govori o sopstvenom iskustvu, ali i svom prijatelju A-Činga-u, koji nikada nije napustio zatvor. Ovaj VR film, ispričan u formi nikad dostavljenih pisama porodici, vodi nas kroz iskustvo straha, nade, prijateljske ljubavi i šalje snažan apel za buduće, bolje društvo.

Foto: Beldocs/Promo

„Iščekivanje kiše“ (Naima Karim) inspirisan je ličnim iskustvom umetnice koja usled paralize virusom godinu dana nije mogla da radi ništa drugo do da gleda u nebo. U takvom stanju Karim je doživela monsun intenzivnije nego ikada: početni nalet vetra, smrkavanje neba, zaglušujuća vlaga, snažan pljusak i svež miris nakon njega.

Ovo trodimenzionalno VR iskustvo sastoji se od naslikanog pejzaža duž granice obalne šume i plaže, a meteorološki spektakl koji se odvija ubrzanim tempom upotpunjen je bogatom zvučnom trakom, kao i specijalno dizajniranim mirisom. Film dočarava svu lepotu i magiju kišne sezone, ali takođe upozorava na klimatske promene koje ih čine sve nepredvidljivijima i ekstremnijima. U zemljama sa niskim tlom, poput Bangladeša, autorkine domovine, one mogu predstavljati veliku opasnost.

Foto: Beldocs/Promo

„Kristini nije dobro“ (Sejam Kvajn), interaktivna, animirana VR simulacija, postavlja nas kao korisnike fiktivne socijalne mreže Ovlet, koja dozvoljava samo pozitivne komentare. U takvom kontekstu, popularna influenserka Kristina najavljuje svoj oproštaj i neočekivano nestaje sa lica zemlje. Platforma ne registruje zabrinute komentare i pitanja o njenom nestanku. Učesnici su pozvani da na kreativne načine održe korak sa veštačkom inteligencijom. Film je zasnovan na postojećim praksama pomoću kojih aktivisti nastoje da izbegnu cenzuru.

Foto: Beldocs/Promo

„Otelotvorenje iskustva drugog“ (Nikol Felsterl, Marte Roel) nudi nam priliku da iskusimo kako ljudi sa kognitivnim poteškoćama doživljavaju svet i osetimo svu magiju neverbalnog sporazumevanja. Kroz tri različita VR performansa korisnici istražuju kreativan prostor u kom se razgovara emocijama i intuicijom, pomoću ritmičkih poza i gestova.

Foto: Beldocs/Promo

Bonus video: Izložba Andreja Josifovskog Pijaniste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar