Foto: Printscreen/YouTube/Odesa International Film Festival

Novi domaći dokumentarni i kratki igrani filmovi "Ivana Grozna" i "Matura" učestvovaće od 24. do 28. marta na 4. Međunarodnom filmskom festivalu BEAST u portugalskom gradu Porto, dok će dokumentarac “Flašaroši” biti na programu “Docu Rough Cut Boutique” u okviru onlajn Filmskog festivala Sarajevo od sutra, navodi se na sajtu Filmskog centra Srbije.

Smotra u Portugalu posvećena je filmovima koji dolaze iz postkomunističkih regiona – Balkana i Baltika i prati kinematografije 21 države upravo sa tih prostora.

Ovogodišnje izdanje otvoriće rumunsko-srpska koprodukcija, dugometražni igrano-dokumentarni film „Ivana Grozna“ po scenariju i u režiji Ivane Mladenović, nastao zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbije.

U zvaničnom takmičarskom programu „Istočni talas“ (East Wave), gde se prikazuju kratkometražna i srednjemetražna ostvarenja, u selekciji je kratki igrani film „Matura“ u režiji mladog autora Gvozdena Ilića.

Odabrani su i projekti dokumentarnih filmova koji će učestvovati u ovogodišnjem izdanju programa „Docu Rough Cut Boutique“ Sarajevo Film Festivala, a prvi modul će biti održan u onlajn formatu sutra, 22. marta.

Izabrano je ukupno pet projekata, a među njima je i razvoj filmskog dela „Flašaroši“ (Bottlemen), srpsko-slovenačka koprodukcija, u režiji Nemanje Vojinovića, koji sa Marijom Stojnić i producira ovaj film.

Montažer će biti Dragan von Petrović, a film nastaje ispred producentske kuće „Rt dobre nade“, i koproducenti su Viva Videnović („Urgh!“, Slovenija) i kompanija „Set Sail Films“ (Srbija).

Ovaj projekat je razvijan u sklopu programa obuke „Ex Oriente“ 2018/2019, a u avgustu 2019. godine nagrađen je na marketu “EastDoc Platform” u Pragu, gde je dobio nagradu „DokLepizig Preview“.

U tom programu su i drugi zanimljivi projekti koji će se razvijati u procesu nastajanja – „Atonal Glow“ kompletnog autora Aleksandra Koridzea iz Gruzije, koji potpisuje režiju, montažu i scenario, „Cent’Anni“ Maje Prelog u koprodukciji Slovenije, Poljske I Italije.

Izabran je i projekat „Lekcije moga oca“ Dalije Dozet, producenta Dane Budisavljević, ispred kuće „Hulahop“ i „Decembar“ iz Hrvatske i Slovenije, kao i budući film – bugarsko ostvarenje „Za tebe nema mesta u našem gradu“ Nikolaja Stefanova.

Program „Docu Rough Cut Boutique“ je osnovala Kreativna Evropa MEDIA, kao deo kulturne filmske platforme Evropske unije.