Ansambl Renesans, koncert, najava, Dom omladine
Foto: El Gvojos/Renesans/Promo

Ansambl Renesans proslaviće večeras pet decenija rada velikim koncertom u Domu omladine, saopšteno je iz ove institucije.

Slavljeničkim koncertom, koji počinje u 20 časova, najstariji ansambl za ranu i tradicionalnu muziku u celoj Evropi, obeležiće značajan jubilej. 

Ansambl Renesans osnovan je 1969. godine u Beogradu, a tokom proteklih 50 godina održao više od četiri hiljade koncerata širom Evrope, na Bliskom i Srednjem Istoku, u severnoj Africi i učestvovao na brojnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu.

Repertoar Renesansa obuhvata dela srednjovekovnih, renesansnih i baroknih majstora, kao i tradicionalnu muziku balkanskih naroda, a za večerašnji koncert odabrali su muziku nastalu u periodu od 14. do 18. veka, a poslednji segment nastupa posvetiće starim srpskim igrama iz 19. veka.

„Celokupan program članovi ansambla, kao i uvek, realizuju na kopijama instrumenata iz navedenih epoha, što samom koncertu daje autentično tumačenje muzike davno prohujalih vekova. Od slavnih kompozitora čija će dela biti izvedena, svakako se izdvajaju Bah i Džon Daulend, kao i slavna srednjovekovna zbirka Kantigas de Santa Marija“, reči su Ljubomira Dimitrijevića, jednog od osnivača Renesansa.

Svoj bogati diskografski opus Renesans je u 2019. godini uvećao za dva naslova: dupli CD 50 godina ansambla Renesans od kojih prvi čine najveći hitovi iz repertoara ansambla, a drugi po prvi put kod nas objavljeni Madrigali Proleće renesansnog majstora Kloda Le Žena. Album pod naslovom „Evergreen forever“ je iskorak iz standardnog repertoara ansambla i sadrži neke od najvećih hitova pop i rok muzike 20. veka koje Renesans interpretira na istorijskim instrumentima srednjeg veka, renesanse i baroka.

Tokom decenija rada ansambl i njegovi članovi dobili su brojne nagrade, među kojima su Zlatna plaketa Mediteranskog festivala u Bariju, Vukova nagrada, Zlatni beočug, Godišnja nagrada grada Beograda… Još 2004. godine Renesans je osnovao istoimeni Centar za ranu muziku koji okuplja stvaraoce namerne da istražuju i interpretiraju ranu i tradicionalnu muziku.

Bonus video:

Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar