Foto: sff.ba

Uoči ceremonije proglašenja najboljih, koji će biti ovenčani sarajevskim srcem i zatvaranja 30. po redu Sarajevo film festivala, danas su dodeljene partnerske nagrade.

Na prigodnoj ceremoniji na Festivalskom trgu kraj Narodnog pozorišta u Sarajevu danas su proglašeni laureati partnerskih nagrada 30. Sarajevo film festivala.

Komisija za nagrade „Ivica Matić“, koju dodeljuje Udruženje filmskih radnika BiH pripala je za 2023, rediteljki Uni Gunjak, sineastkinji koja je i u žiriju Takmičarskog programa 30. SFF-a, za film „Ekskurzija“, odlučio je žiri u sastavu: Elma Tataragić, Alena Džebo i Nermin Hamzagić.

Isto udruženje priznanje „Ivica Matić“, ali za ukupan doprinos bosanskohercegovačkom filmu darivalo je Šemsudinu Gegiću.

Žiri Nagrade za BH. studentske filmove, u sastavu: Emina Omerović, Alen Muratović i Zdenko Jurilj, odlučio je da lauretkinja priznanja za najbolje ostvarenje bude studentkinja Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Isidora Ratković za naslov „Sretno, Saro“. Specijalnu nagradu žirija ponela je Sara Ristić za film „Sutra ćemo kupiti ribice“, a specijalni pomen Lea Tošić s Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci za „Zanzibar 4K kolorizovano“.

Članice Upravnog odbora Udruženja filmskih radnika Sara Radusinović i Alena Džebo za mentora nagrade „Amira Lekić“ za 2024. godinu proglasile su direktora SFF-a Jovana Marjanovića.

Žiri, kojeg su činili Mathieu Janssen, Stanislaw Liguzinski i Katya Trichkova, odlučio je da će u kandidaturu za nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film ući ostvarenje „Zima“, lojeg potpisuju Tomek Popakul i Kasumi Ozeki.

Nagrade „Cicae“ međunarodne konfederacije umetničkih bioskopa, po sudu komisije u sastavu: Bruno Castro, Monica Naldi i Franco Savelli, otišla je slovenačkom filmu „Obiteljska terapija“ Sonje Prosenc. Ova nagrada podrazumeva da će film, koji je i u trci za Srce Sarajeva u glavnom, Takmičarskom programu 30. SFF-a, dobiti posebnu podršku kad je posredi distribucija, prikazivanje i dopiranje do publike, u mreži sastavljenoj od 3.000 bioskopa.

A nagradu koju dodeljuje portal Cineuropa, posvećen evropskoj kinematografiji i njenim stvaraocima, dobio je film „Tri kilometra do kraja sveta“. Ovaj film, koji je režirao Emanuel Pârvu, „nesporno poseduje umetničke kvalitete, i promoviše ideje evropskog dijaloga i integracije“, obrazložio je žiri u sastavu: Mira Staleva i Tomislav Topić. Ovo priznanje podrazumeva i novčani iznos od 5.000 evra.

Bonus video: Torturo u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar