8. Ambijentalni pozorišni festival Novi tvrđava teatar
Foto: Srđan Doroški/Promo

Nagrada za najbolju predstavu na sinoć završenom 8. festivalu Novi tvrđava teatar, pripala je ostvarenju “Jugoslavija, moja dežela”, Gledališča Koper i Pozorišta Prijedor, odlučio je žiri u sastavu Laslo Blašković (predsednik), Jovana Balašević i Ivana Đurić Paunović.

„Veliki je rizik ispričati već mnogo puta ispričanu priču, ali kad se sve kockice sklope, i kad su svi akteri u građenju predstave tom riziku dorasli, onda publika ima priliku da joj se prepusti i da je sagleda u svetlu koje dotad na nju nije palo. Zahvaljujući fantastičnoj glumi i skladu igre čitavog ansambla, nadmoćnoj režiji i uigranosti koja donosi dodatnu sigurnost za igru u trenutku, publika je imala priliku da doživi nešto što se i ne dešava toliko često: da diše kao jedno s predstavom“, kaže se u obrazloženju nagrade.

8. Ambijentalni pozorišni festival Novi tvrđava teatar Jovana Balašević
Jovana Balašević Foto: Srđan Doroški/Promo

Nagrada za režiju dodeljena je Albu Ištvanu za predstavu “Nesrećni” u izvođenju pozorišta Figura studio iz Georgenija u Rumuniji.

Priznanja za najbolju žensku ulogu pripala su glumicama iz predstave “Život se sa mnom mnogo poigrao”: Sanji Ristić Krajnov za tumačenje Nine i Gordani Đurđević Dimić za ulogu stare Vere.

Za najbolju mušku ulogu nagrađeni su Boris Šavija, koji igra oca Nedeljka u predstavi “Jugoslavija, moja dežela”, te Hadži Nenad Maričić za ulogu Zdravka u predstavi “Berači snova”.

Gabrieli Crnković je dodeljena specijalna nagrada za režiju za predstavu “Ostajem ostati” u izvođenju samostalne produkcije grupe glumaca iz Novog Sada.

Čast da ponese novostanovljene nagrade “Milan Gutović” pripala je Biljani Đurović za ulogu Ivanke u predstavi “Berači snova”.

8. Ambijentalni pozorišni festival Novi tvrđava teatar Vida Ognjenović
Vida Ognjenović Foto: Srđan Doroški/Promo

„Da bismo sačuvali uspomenu na Laneta Gutovića, ustanovili smo nagradu njegovog imena, koja će se dodeljivati svake godine za glumačko ostvarenje viđeno na ovim scenama i kojom će se glumci – ubeđena sam – ponositi, kao što se tom nagradom ponosi i ovaj festival“, istakla je u emotivnom govoru umetnička direktorka i selektorka Novog tvrđava teatra Vida Ognjenović.

Nakon svečane dodele nagrada u Vili Stanković u Čortanovcima odigrana je prva repriza predstave “Život se sa mnom mnogo poigrao” u produkciji festivala Novi tvrđava teatar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar