Foto: Avalon.red / Avalon / Profimedia

Poznati marokanski pisac, dobitnik Gonkurove nagrade, Tahar ben Želun biće gost Beograda 26. maja u Muzeju afričke umetnosti.

U okviru obeležavanja „Godine Maroka u Srbiji“ i 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Maroko i Republike Srbije, Ambasada Kraljevine Maroko organizuje konferenciju o književnosti sa Taharom ben Želunom, dobitnikom Gonkurove nagrade i jednim od najistaknutijih umetnika Maroka, koja će se održati 26 maja u 16 časova u Muzeju afričke umetnosti.

Tahar ben Želun je rođen 1944. u Fesu u Maroku. Doktorirao je psihijatriju i svestrani je stvaralac: pesnik, romansijer, esejista i novinar (saradnik Monda). Proslavio ga je već prvi roman koji je objavio 1985, Dete od peska, a za nastavak ovog romana, Sveta noć, dobio je Gonkurovu nagradu 1987. godine. Njegova knjiga Rasizam objašnjen mojoj ćerki (1998) prodata je u 400.000 primeraka i prevedena je na 33 jezika. Član je Akademije Gonkur. Dete noć i Dete od peske prevedene su i kod nas u izdanju Lagune.

Bonus video: Da li će Frenzen doći u Srbiju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare