Foto:FCS

Na 70. jubilarnom „Filmskom festivalu u Puli“, koji počinje sutra, u okviru pratećeg programa, 18. jula biće održana promocija monografije „Čarobna melanholija“, koji je Anita Panić priredila o proslavljenoj jugoslovenskoj i srpskoj glumici Nedi Arnerić.

Promocija knjige počinje u 18 časova u prostoru pulskog Kina „Vali“. Filmski centar Srbije štampao je ovu luksuznu monografiju krajem 2021. godine, dok se knjiga u slobodnoj prodaji pojavila početkom 2023.

„Neda Arnerić: Čarobna melanholija“ je četvrta knjiga iz edicije „Monografije“ i priredila ju je Anita Panić, TV autorka, dokumentaristkinja i publicistkinja, autorka monografija o Petru Kralju („Kralj“, Službeni glasnik, 2013) i Mileni Dravić („Ključ snova“, Filmski centar Srbije i Književni glasnik, 2018). Sagledavanjem glumačke karijere Nede Arnerić, te njenim mestom i značajem, na stranicama njoj posevećene monografije bave se neki od najrelevantnijih ljudi regionalne kinematografije.

Na promociji monografije u Puli govoriće: glumac Igor Galo (koji je 1969. godine sa Nedom Arnerić igrao u filmu „Divlji anđeli“ u režiji Fadila Hadžića), direktor fotografije Predrag Pega Popović (koji će govoriti o saradnji sa Nedom na dokumentarnom filmu Srđana Karanovića „Mala Neda“ iz 1969. godine), urednik izdavačke delatnosti FCS-a Miroljub Stojanović i autorka. Posle promocije monografije „Čarobna melaholija“, takođe u prostoru Kina „Vali“, biće prikazan dokumentarni film „Mala Neda“ čija se radnja dešava u Puli.

U godini kada Pulski festival obeležava sedam decenija postojanja, treba istaći da je Neda Arnerić bila dobitnica dve „Arene“. „Zlatnu arenu“ je dobila 1988. godine za glavnu žensku ulogu u filmu „Haloa, praznik kurvi“ Lordana Zafranovića, a „Srebrnu arenu“ je dobila 1977. godine za ulogu u filmu „Ispravi se, Delfina“ Aleksandra Đurčinova.

Bonus video: Lordan Zafranović o Nedi Arnerić i svom novom filmu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar