Printscreen: facebook/vasil.hadzimanov

Jedna nastavnica muzičkog i njena interpetacija solmizacije inspirisali su krug muzičara i prijatelja okupljenih oko Vasila Hadžimanova i Save Miletića da iskomponuju male instrumentalne bisere.

Nastavnica muzičkog čiji je čas prenošen na RTRS i način na koji je otpevala solmizaciju, podstakli su brojne muzičare iz regiona koji su na svoje Fejsbuk profile postavili improvizacije inspirisane njenom interpretacijom lestvice u C-duru.
Kao što je jedan od njih naglasio, ovi muzički odgovori nisu objavljeni radi omalovažavanja, vređanja niti ismevanja bilo koga, već „isključivo za zabavu i razonodu u ovim neobičnim danima“.

Ovaj, kako će se ispotaviti, prilično primamljiv #doremichallenge pokrenuo je džez pijanista Sava Miletić koji je, kako i sam kaže u komentaru, „pazio na času“.

Ilija Nikolić, muzičar i dizajner, na to je odgovorio svojom verzijom, potom je džez pijanista Vasil Hadžimanov dao svoju interpretaciju, uz zahvalnosti inspirativnim kolegama.
Producent, kompozitor i klavijaturista Sloba Dragović se sa kolegama uključio u izazov, i već se videlo da nadahnutim reharmonizacijama nema kraja:

Bosanski virtuoz na harmonici i klaviru, Adis Sirbubalo priznao je da je morao da se pridruži

„Kolege, ajde da se i ja prijavim na challenge, utripah se na profesorku, opasno. A vremena – k’o nikad do sada…“ prokomentarisao je džez pijanista Bojan Zulfikarpašić, uz dodatak da Savi, Vasilu, Slobi i Adisu „pušća harmoniju, a ja odoh na modalno, zahvalan je profesorkin modus“.
Vasilov komentar na ovo: „Zojan ga je zgužvao“

A kako bi Himna Svetom Savi zvučala uz „korišćenje RTRS lestvice umesto durske“, demonstrirao je MEŠAP kolektiv.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram