Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Čitajući Vesin poslednji tekst pomislila sam kako mu ni godine, ni iskustvo, ni uredničko zvanje, ni pomisao na porodicu nisu otupili pero, kaže za naš portal Neda Todorović, kolumnistkinja sajta Nova.rs, višedecenijska profesorka novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

– Upozoreni smo na vreme, na prvom času novinarstva, na beogradskom Fakultetu političkih nauka, da su novinari, posle probnih pilota, profesionalci koji žive najkraće – ovim rečima započinje sećanje na Veselina Simonovića, koji je preminuo juče u 63. godini, Neda Todorović, kolumnistkinja našeg portala, koja je, kao profesor na FPN-u odškolovala generacije i generacije novinara.

I Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs, još jedan je primer Novinara koji, kako konstatuje Todorovićeva, potvrđuje to surovo pravilo: 

– Kao svi mi, i Vesa je bio na tom predavanju. Od početka je znao cenu koju će platiti. Tom lekcijom nam je sugerisano da imamo malo vremena, ukazivano nam je na kratkoću životnog veka. Pa smo se rano opredeljivali kakvim ćemo se novinarstvom baviti, koje ćemo se vrednosti i ideale zastupati. Vesa je otišao kao urednik, ali je živeo kao običan novinar, pišući do poslednjeg daha – podseća Neda Todorović.

Simonović, dopisnik iz Ljubljane tokom ovdašnjih ratnih godina, kao da je, kako navodi naša sagovornica, poslednjom kolumnom zatvorio krug:

– Odgovorio je na pitanje: „Zašto Srbija još dugo neće dobiti svog Golubovića“, poredeći pobednika nedavnih slovenačkih i srpskih izbora. Kao da je, predosećajući prerani odlazak, živeo sa osećanjem da nema više ni minuta za gubljenje na pisanje u rukavicama, na zaklanjanje iza fraza. Čitajući Vesin poslednji tekst pomislila sam kako mu ni godine, ni iskustvo, ni uredničko zvanje, ni pomisao na porodicu nisu otupili pero. Nisu ga uzalud njegovi saradnici zvali Učiteljem. I nisu slučajno svi do jednog srpski mediji objavili oproštajna pisma – zaključuije Neda Todorović.      

Bonus video: Ovako je govorio Veselin Simonović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar