Foto: Promo/Galerija Singidunum

Izložba "Dnevnik mojih molitvi" autorke Gordane Radovanović biće otvorena 13. jula u Singidunum galeriji, saopšteno je iz ove institucije.

Na postavci, koja će moći da se pogleda do 21. jula, autorka predstavlja publici „čitav jedan svet“.

– „Dnevnik mojih molitvi“ predstavlja impresije i promišljanja umetnice nad ovom svetom i sveštenom umetnošću. Odmah se, na prvi pogled vidi da je reč o autentičnom i originalnom pristupu živopisu. Ne odstupajući ni jednog trenutka od svih onih pravila koja ova umetnost zahteva Gordana gradi svoj put, i otuda sam naziv izložbe potvrđuje i pojačava tu istinu. Današnja rasprava o tome šta treba da predstavlja jedan reprezent na zidovima Crkava, gde, po pravilu dominira trka mnogih, za takozvanom „klasičnom ikonom“, ovde nas ipak dovodi u dilemu. Naime, kada stanete pred jednu autentičnu i ličnodoživljenu ikonu, kakva nesumnjivo jeste ova Gordanina, tada osetite potrebu za dubljim promišljanjem i rasuđivanjem. Svakako ni dan danas nismo uspeli da se iskobeljamo iz te dileme: novo ili staro, koliko treba biti svoj i slično. Sve to pada u vodu kada slikar – živopisac oseti i ruku, onu nevidljivu, koja ga vuče i ka tradiciji i ka novom neponovljivom. Tačno je da danas u živopisu postoji sve i svašta, no ne treba to oštro posmatrati, radi se, ne o ukusima nego pre o nivoima na koje poziva, nesumnjivo sam život u okvirima pravoslavlja i pravoživlja. Stojimo, dakle ovde pred jednim nivoom – reči su protojereja-stavrofora Željka Đurića uoči otvaranja izložbe „Dvenik mojih molitvi“.

Foto: Promo/Galerija Singidunum

Gordana Radovanović, rođena 1966. godine u Kikindi, diplomirala je na Akademiji Srpske Pravoslavne Crkve za umetnost i konzervaciju u Beogradu, na smeru Crkvena umetnost – ikonopis. Master studije završila je na istoj akademiji sa radom „Detinjstvo Presvete Bogorodice u savremenoj slikarskoj interpretaciji“. Članica je ULUPUDS-a od prošle godine, a do sada je učestvovala na grupnim izložbama i likovnim manifestacijama u Srbiji i regionu.

Bonus video: Mošti cara Dušana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar