Foto:TANJUG/ BEOINFO/

Dragoceni i nedavno otkriveni plan dizajna enterijera srpske kraljevske palate (Interior Design Plans of the Serbian Royal Palace), koje je izradio nemački dizajner August Boze sa suprugom Elzom Boze, kupili su Grad Beograd i Muzej Grada Beograda, preneo je Beoinfo.

Čitav projekat dizajna srpske kraljevske palate (Interor Design Plans of the Serbian Royal Palace) naručio je i platio kralj Petar Prvi Karađorđević, pojasnio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, preciziravši da je u pitanju dvotomni album sa 50 akvarela i 80 crteža grafitnom olovkom na specijalnom japanskom papiru.

– Album je trebalo da bude poslat u Srbiju u leto 1914. godine, ali je izbio Prvi svetski rat i tako je ostao u Nemačkoj. Novi dvor, u kojem se danas nalazi Predsedništvo Republike Srbije, čija je gradnja započeta 1911. godine a završena 1922. godine, nikada nije uređen po ovom projektu – objasnio je Vesić, dodavši da Aleksandar Karađorđević, prestolonaslednik a potom i kralj, posle Prvog svetskog rata nije hteo da Nemci rade enterijer Dvora, zbog čega je posao uređenja enterijera Novog dvora realizovala francuska kompanija „Bezije“.

Foto:TANJUG/ BEOINFO/

Ovaj plan dizajna enterijera Novog dvora biće deo postavke Muzeja grada Beograda, pojasnio je, kako prenosi Beoinfo, zamenik gradonačelnika dodavši da će Beograd nastaviti da kupuje i vraća srpsko kulturno blago koje se nalazi u svetu.

Foto:TANJUG/ BEOINFO/

– Muzej grada Beograda prati tržište umetničkih dela u svetu, kao i tamo gde god se pojavljuje srpsko kulturno blago. Ako naše institucije smatraju da su za nas ti umetnički predmeti dragoceni, pokušavamo da ih kupimo i vratimo u Beograd. Tako smo uradili sa kolekcijom slika iz Jugoeksporta, koju su pokušali da prodaju u bescenje a sada je vlasništvo Beograđanki i Beograđana – rekao je Vesić, uz ocenu da je suviše „kulturnog blaga odneto, oteto ili prodato iz našeg grada u inostranstvo protekla dva veka“.

Bonus video:

Kralj Aleksandar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar