Zablaće, Čačak, rodna kuća, Vladislava Petkovića Disa, Foto: Nova.rs

Pre nekoliko godina u Čačak, na manifestaciju "Disovo proleće", dolazio je nobelovac Peter Handke i pitao je gde se nalazi Disova rodna kuća. Želeo je da je vidi, a zbog sramote u kakvom se stanju nalazi nije mu pokazana. Rečeno mu da je to "mnogo daleko i da ne mogu da ga odvedu".

Rodna kuća Vladislava Petkovića Disa u selu Zablaće kod Čačka proglašena je za znamenito mesto, kao istorijski objekat u kojoj je rođen veliki srpski pesnik. Ali, fotografije govore potpuno suprotno. Zapuštena i oronula, i bez bilo kakvog obeležja, putnik prolaznik, nikada ne bi znao da je u njoj rođen naš poznati pesnik.

Zablaće, Čačak, rodna kuća, Vladislava Petkovića Disa, Foto: Nova.rs

Kuća u kojoj je rođen Dis 1880. godine, nalazi se u centru Zablaća. Porodica Petković naizmenično je živela u njoj i u Čačku, a Disov otac Dimitrije kuću je prodao 1895. godine. Naslednici tadašnjih vlasnika i danas koriste veći deo kuće koji je u dobrom stanju. Međutim, ovih četrdeset kvadrata deli više od deset vlasnika i naslednika. I niko prostor ne uređuje decenijama.

Zablaće, Čačak, rodna kuća,Vladislava Petkovića Disa, Foto: Nova.rs

Vlada Srbije proglasila je rodnu kuću pesnika Vladislava Petkovića Disa za kulturno dobro. Ali, pregovori sa vlasnicima kuće nisu se pomerili sa mrtve tačke. Predstavnici gradske uprave u Čačku pregovaraju već duže vreme. Prema njihovom mišljenju, odluka Vlade Srbije znači da Disova kuća postaje nepokretno kulturno dobro koje u skladu sa tim uživa određenu zaštitu.

„Odlukom su ustanovljene određene mere zaštite. Disova kuća bi morala da se restaurira“, poručuju iz Gradske uprave. Ali, ne i kada će se to dogoditi.

Zablaće, Čačak, rodna kuća, Vladislava Petkovića Disa, Foto: Nova.rs

Čačani su se velikom pesniku odužili bistom u dvorištu Narodnog muzeja, a zanimljivo je da više od pola veka Disovu poeziju oživljava i pesnička manifestacija Disovo proleće.

Dis je radio kao učitelj i carinski službenik. Kasnije, bio je izveštač sa fronta u Balkanskim ratovima. Za vreme Prvog svetskog rata, preživeo je povlačenje preko Albanije, odakle je prebačen na Krf.

Vladislav Petkovic Dis, Foto: Arhiva

Zbog bolesti, Dis je morao da se leči u Francuskoj, ali je na lični zahtev krenuo nazad na Krf. Brod na kojem je plovio, 1917. godine u blizini Krfa torpedovala je nemačka podmornica, a Jonsko more je postala grobnica jednog od najvećih srpskih pesnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare