Vreme Autor: Jelena Gagić

"Mali format 2023.", tradicionalna i reprezentativna izložba slikarsko- grafičke sekcije ULUPUDS, biće otvorena u ponedeljak, 11. decembra u 19 časova, u Galeriji Singidunum.

Šta je to što toliko zaintrigira umetnika da likovno delo u malom formatu drugačije predstavi i doživi no sliku većih dimenzija? Da li je to minimalizam, impulsivnost ili promišljenost? I ove godine ov aizložba daje odgovor na takva pitanja.

Foto: Promo/Galerija Singidunum

Analitičnim pristupom žirija odabrano je 49, od prispelih 66 radova. Na postavci su predstavljeni savremeni umetnici različitih generacija, poetika i estetika, koji su se uspešno ostvarili u zadatom formatu – 25×25 cm. Bogatstvom raznolikih stvaralačkih pristupa i materijalizacije u raznim domenima primenjenih umetnosti, sagledavamo diskurse svakodnevnog života.

“Dihotomija tradicionalno-moderno, kao i razuđenost interesovanja u medijima, u ovogodišnjoj selekciji dovela je do netitičnih izvođenja dela (akril na betonu, ulje na pergamentu, prošiven crtež, pusovana vuna, kolažirani papiri), što daje atraktivnost i posebnost postavci”, zapisala je u katalogu istoričarka umetnosti Maja Živanović i dodala:

Samo hrabro Autor: Kovach

“Izložba je eklektična, a najveći deo posvećen je slikarstvu. Radove u akrilu i kombinovanim tehnikama fino tematski pratimo, od animalnih motiva i portreta, veduta i obrisa grada, do apstraktnih i slobodnih formi. U grafičkom mediju, veliki deo umetnika se opredelio za digitalni pristup, a ilustracija je zastupljena od bajkovitih do stilizovanih motiva.”

Ona ističe odnos zmeđu ikonopisačke prakse i likovnih izraza današnjice, sagledavamo u segmentu postavke koji je posvećen drevnoj tehnici – i kanonskog pristupa i sopstvenog artizma.

Prihvatanje smirenosti Autor: Anđela Milošević

“Individualne posebnosti autora iznedrile su ovu kompleksnu postavku, koja je tek jedan mali segment predstavljanja savremene scene primenjenih umetnosti – dijaloga generacija i simbioze pluralnog u malom formatu”.

“Mali format” je putujuća izložba koja je prikazana u osam gradova u Srbiji tokom godine, i finišriala je svoje putešestvije u Galeriji „Singidunum“ u Beogradu.

Izložba je otvorena do 18. decembra 2023. godine.

Bonus video: Dramski umetnik Voja Brajović o ProGlasu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar