Foto: Mala galerija ULUPUDS

Projekat „Surrealism: Space Unbounded“ autorke dr Katarine Anđelković, dipl. inž. arh. biće predstavljen javnosti večeras od 19 časova u Maloj galeriji ULUPUDS-a, saopštili su iz Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

Umetnica ispituje kako nadrealizam, kao teorijski konstrukt, pruža kritiku sveta svakodnevice i prostora u kojem trenutno živimo. On nudi alternativne načine posmatranja i predstavljanja prostora – učestvuje u kreiranju inventivnih izraza i različitih dvodimenzionalih i trodimenzionalnih praksi u postupku kreiranja slika.

U tom promišljanju, digitalne grafike koje čine Surrealism: “Space Unbounded” zamišljaju okruženja toliko otuđena, iracionalna i distopična, da je moguće posetiti ih jedino našom podsvešću. U dijalozima formi i prostora gde se proizvode iracionalna značenja i iskustva, glavni akter postaju slike skrivanja i otkrivanja, prisustva i odsustva, pragova i pasaža, u nadrealističkom univerzumu u kojem nema jasnih granica ili fiksnih identiteta.

Foto: Mala galerija ULUPUDS

Katarina Ađelković je teoretičar, arhitekta, istraživač i slikar. Njen fokus je kako se ideje mogu prevesti u različite medije, ukrštajući arhitekturu, vizuelne umetnosti i film. Bila je gostujući profesor na Univerzitetu u Oklahomi, SAD, Katedri za kreativnu arhitekturu, u Institutu za teoriju, istoriju i formu i Institutu za urbanizam u Oslu, na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Osnovnih studija ITU – Tehničkog Univerziteta u Istanbulu i Arhitektonskog fakulteta FAUP – Univerziteta u Portu, SMT Njujork i Anhalt Institute Dessau u Nemačkoj, predaje na međunarodnim konferencijama o filmu, fotografiji i arhitekturi, urbanom prostoru i vizuelnoj reprezentaciji, istražujući arhitekturu sa tehnologijama slike u više od 35 zemalja. Objavila je dve monografije i izlagala umetničke radove na šest samostalnih izložbi i više od 60 međunarodnih grupnih izložbi. Dobitnica je brojnih uglednih nagrada.

Autorka će održati i multimedijalno predavanje pod naslovom „Surrealism: Space Unbounded“ u sklopu pratećeg programa. Svi prikazani radovi su publikovani u internacionalnim naučnim časopisima i izlagani u okviru internacionalnih izložbi umetnosti i arhitekture u Velikoj Britaniji, Irskoj, Italiji, Španiji, Holandiji, Slovačkoj, Nemačkoj, Sjedinjenim Američkim državama, Kanadi, Švajcarskoj, Hrvatskoj, Turskoj, Rumuniji, Srbiji…

Bonus video: Izložba Ervina Vurma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar