Džef Kuns Foto: PATRICK BAZ / AFP / Profimedia

Skulpturu poznatog umetnika Džefa Konsa, vrednu 42.000 dolara slučajno je oborila kolekcionarka koja je posetila Muzej moderne umetnost na sajmu "Art Eynwood" u Majamiju, na Floridi.

Jedan posetilac snimio je trenutak u kome devojka obara figuru, koja se potom razbija o tlo, a na snimku se čuje glas koji govori: „Ne mogu da verujem da je to neko srušio“.

Blistava plava skulptura, jedna iz Konsove slavne serije „Pas od balona“, bila je postavljena na akrilno postolje, sa prezimenom slavnog umetnika.

– Video sam tu ženu kako kucka po skulpturi. Tada je pala i razbila se u hiljadu komadića – rekao je umetnik Stefan Gamson za „Fox News“, prenosi „Dnevnik.hr“.

Novinarima je rekao da misli da je žena htela da se uveri u to da se radi o pravom balonu. Neki kolekcionari i gosti sajma su u prvi tren pomislili da se radi o umetničkom performansu.

Benedikt Kalč, koji sponzoriše Konsove umetnine, rekao je za „Miami Herald“ da žena nije namerno srušila skulpturu, te da će štetu pokriti osiguranje.

Džef Kons je američki slikar i vajar koji nadahnuće pronalazi u svakodnevnim predmetima, uključujući i životinje od balona. Njegov rad izaziva suprotstavljena mišljenja i predstavlja izazov za definiciju lepe umetnosti.

Njegova dela su bila prodavana i do 91 milion dolara. Skulpture pasa od balona su različite veličine, od 30 centimetara do tri metra i u živim su bojama.

Bonus video: „Gladujemo, smrzavamo se, a vi se plašite krompir pirea“ – Aktivisti „uneredili“ Moneovo remek-delo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar