Jeftimije Popović, Magdalena pokajnica, 1920-25. (kopija prema Pompeu Batoniju) Foto: Promo

Izložba "Inspirisani Italijom", posvećena srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama, odnosno srpskim umetnicima koji su uzore i podsticaje za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije, biće otvorena večeras (20) u Galeriji Matice srpske.

Prema rečima autorke i kustoskinje izložbe, Stanislave Jovanović Mindić, reč je o izboru 30 radova iz kolekcije Galerije Matice srpske nastalih od 18. do 20. veka koji ukazuju na veze srpskih umetnika sa italijanskim kulturno-umetničkim nasleđem.

– Izabrali smo kopije nastale prema italijanskim majstorima slikarstva, studije prema antičko-rimskim modelima, crteže sa putovanja po Italiji sa željom da posetiocima pružimo potpuni vizuelni doživljaj Italije srpskih umetnika – objasnila je Jovanović Mindić na konferenciji za novinare.
Među eksponatima biće zastupljena dela Aksentija Marodića, Jeftimija Popovića, Jovana Popovića, Novaka Radonića i Pavla Simića.

Aksentije Marodić, Amor teše luk, 1852. (kopija prema Parmiđaninu) Foto: Promo

Uz kopije dela prema italijanskim majstorima Parmiđaninu, Gvidu Reniju i Pompeu Batoniju, koje su nastale tokom boravaka srpskih umetnika u evropskim umetničkim centrima ili u Italiji, na izložbi su predstavljeni i crteži italijanskih gradova i predela, kao i grafički listovi stranih umetnika nastalih prema Rafaelu, Ticijanu i Anibaleu Karačiju.

Pavle Simić, Bog otac, 1841. (kopija prema Rafaelovoj kompoziciji Neopalima kupina) Foto:Promo

Italija i italijanska umetnost omogućili su srpskim umetnicima da, usavršavajući se i bogateći sopstveno slikarstvo, u srpsku umetnost unesu nove ideje i motive. Podstaknuti novim vizuelnim iskustvima i idejama gradili su vezu između svog nacionalnog kulturnog nasleđa i nasleđa Evrope, uvodeći tako srpsku umetnost u nove tokove.

Jovan Popović, Bogorodica sa Hristom, 1864. Foto: Promo

Izložba je nastala tokom 2019. godine povodom obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa Republike Italije i Republike Srbije, kada je predstavljena u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, a cilj je bio, kako ističe upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, da pokaže da „srpsku kulturu i umetnost razmatraju u širim evropskim okvirima“.

U okviru izložbe biće realizovan raznovrstan prateći program – stručna tumačenja (subotom i nedeljom u 13 i 17 sati), edukativni programi i kreativne radionice za decu i mlade.
Izložba će biti otvorena do 3. maja.