Dejan Tiago Stanković Foto: Dušan Todorović

Što se tiče Sarajevske ulice, podsetio bih da je nama duša grešna i da je, zato što su ovi koji su sada u Srbiji na vlasti to tako hteli, taj grad koji nam ništa nije skrivio krvnički bombardovan, poručio je pisac Dejan Tiago Stanković, reagujući na najave gradskih vlasti da će promeniti nazive ulica dobijenih po toponimima iz vremena nekadašnje Jugoslavije.

Sarajevska ulica jedna je od onih kojoj gradske vlasti u Beogradu nameravaju da preimenuju, zajedno sa promenama naziva Ljubljanske, Mariborske, Porečke, Hvarske, Hrvatske, Splitske, Zagorske, Bosanske…

– Što se tiče Sarajevske ulice, podsetio bih da je nama duša grešna i da je, zato što su ovi koji su sada u Srbiji na vlasti to tako hteli, taj grad koji nam ništa nije skrivio krvnički bombardovan. Stradale su hiljade nevinih ljudi, naših prijatelja, zemljaka. To bez naših vlasti nije bilo moguće. Ozbiljno smo ogrešili dušu što tada nismo uspeli to da sprečimo. Najmanje što možemo da učinimo je da makar simbolično ne dozvolimo da menjaju ime Sarajevske ulice. Šta je nama, na kraju krajeva, skrivilo Sarajevo? Koliko je otuda ljudi u Beograd gledalo kao u prestonicu? Nije u redu prema njima. Ružno je, pokazuje nedostatak dobrog ukusa i ne odgovara velegradskom duhu, jer Beograđani nisu mrzitelji. Tako makar ja smatram. Zato, pustite naše ulice na miru – poručio je pisac Dejan Tiago Stanković na svom profilu na Fejsbuku.

Vesićeva najava izazvala je buru na društvenim mrežama, a Beograđani su pokrenuli i onlajn peticiju kojom zahtevaju od gradskih vlasti da odustanu od te namere.

„Gradska vlast u Beogradu hoće da menja nazive ulica iz SFRJ. Bolje bi im bilo da se bave realnim problemima. Ako ste protiv promene potpišite. Ako ništa, setite se da ćete morati da menjate dokumenta”, navodi su u pozivu građanima u peticiji u kojoj je do sada prikupljeno više od 1.700 potpisa.

„Grad ima mnogo bitnijih i važnijih stvari kojima može i mora da se bavi. Recimo prečišćavanje odpadnih voda jer sav fekalni otpad odlazi u Dunav”, komentar je jednog od potpisnika, dok drugi poručuje: “Neće moći!!! Dosta više iživljavanja na mom gradu“.

Istoričarka Dubravka Stojanović je, govoreći za Nova.rs, odluku koju je saopštio Vesić ocenila kao „još jedan od mnogih napada na Beograd“.

„Beograd je bio prestonica jedne značajne države i to se videlo u njegovom kosmopolitskom duhu, etnički mešanom stanovništvu, pa i imenima ulica, koje su kroz tu ‘uličnu geografiju’ slale poruku otvorenosti“, rekla je Dubravka Stojanović, navodeći da „brisanje tih imena govori o jednoj paranoidnoj fazi naše istorije, u kojoj se, posle četiri izgubljena rata, zatvaramo u sebe, gledamo samo ‘u sopstveni pupak’, izolujemo se od sveta, pa i najbliže geografije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare