Onlajn peticija protiv promene imena ulica u Beogradu

Društvo 27. jul. 202011:23 > 11:24
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanovic/ Nova.rs

Građani potpisuju onlajn peticiju protiv najave zamenika gradonačelnika Beograda Vesića da će biti promenjeni nazivi ulicama koje su imena dobila po toponimima iz bivše Jugoslavije, pa je tako najavljeno da će Beograd ostati bez Sarajevske, Ljubljanske, Bledske ili Mariborske ulice.

„Gradska vlast u Beogradu hoće da menja nazive ulica iz SFRJ. Bolje bi im bilo da se bave realnim problemima. Ako ste protiv promene potpišite“ stoji u objašnjenju onlajn peticije, koju je do sad potpisalo preko 470 ljudi.

„Grad ima mnogo bitnijih i važnijih stvari kojima može i mora da se bavi. Recimo prečišćavanje odpadnih voda jer sav fekalni otpad odlazi u Dunav“ komentar je jednog od potpisnika, dok drugi poručuje; „Neće moći!!! Dosta više iživljavanja na mom gradu“. 

„Koliko god se trudili ne mogu izbrisati istoriju, ne mogu protiv činjenice da smo bili deo SFRJ“ zaključuje jedan od potpisnika.

Gradska vlast Beograda planira da promeni imena ulica dobijena po toponimima zaostalim iz SFRJ. Najavljenoje da će biti promenjeni nazivi ulica Sarajevska, Mostarska, Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska, Zenička.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da ulice u Beogradu treba da nose nazive ljudi koji koji su zadužili Srbiju, kao i po prijateljskim zemljama i narodima, te onima koji su zadužili čovečanstvo.

„Zato ćemo nastaviti da menjamo imena svih ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo“, rekao je Vesić.

On je podsetio da je Beograd kao glavni grad imenima ulica ili spomenicima predstavljao čitavu nekadašnju Jugoslaviju, ali da nije normalno da nijedan grad u bivšim republikama nema Beogradsku ulicu, osim Podgorice i Skoplja.

Vesić je rekao da se naziv Kumanovske ulice neće menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar