Foto: Slobodna zona/Promo

Filmovi "Pinokio" Matea Garonea, "Bekstvo preko granice" Džoan Helgeland i "Vulfvokers" u režiji Toma Mura i Rosa Stjuarta našli su se u trci za Nagradu mlade publike Evropske filmske akademije o kojoj će 25. aprila glasati žiriji iz 38 evropskih zemalja među kojima je i Srbija, saopštili su organizatori festivala "Slobodna zona".

Nacionalni žiri će ove godine činiti deca uzrasta od 12 do 14 godina sa područja cele Srbije. Oni će imati priliku da pogledaju ova tri filma koje je nominovala Evropska filmska akademija, da učestvuju na posebnim onlajn filmskim radionicama, te da potom glasaju i na taj način, zajedno sa vršnjacima iz cele Evrope donesu odluku o najboljem evropskom filmu za mlade, navode organizatori.

Nagrada mlade publike u Srbiji već petu godinu organizuje se u sklopu programa Slobodna zona Junior, uspostavljenog 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim temama iz celog sveta, kao i da se putem primene angažovanog filma u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog mišljenja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa. Ceo događaj sprovodi se uz podršku Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna zona.

Pred mladim žirijem će se naći tri ostvarenja, „Pinokio“ (Pinocchio, 2019) italijanskog reditelja Matea Garonea), norveški film „Bekstvo preko granice“ (Crossing, 2020) rediteljke Džoan Helgeland i animirana avanturistička fanzazija „Vulfvokers“ (Wolfwalkers) u režiji Toma Mura i Rosa Stjuarta.

Priča o Pinokiju Karla Kolodija, iz jedne od najdražih dečjih knjiga svih vremena, više puta do sada je ekranizovana, a najpoznatija verzija je Diznijev animirani film iz 1940. godine, uz koju su odrastale cele generacije. Reditelj Mateo Garone  je o drvenom dečaku snimio dinamičan film na različitim lokacijama u Italiji i uspeo je da stvori „bogat svet fantazije, prepun misterije i čudesa, ispunjen očaravajućim, smešnim i dirljivim momentima“. Poseban štimung najnovijoj verziji „Pinokija“ daje to što je uloga stolara Đepeta poverena čuvenom italijanskom glumcu i oskarovcu Robertu Beninjiju.

Radnja filma „Bekstvo preko granice“ Džoane Helgeland po scenariju Maje Lunde i Espena Torkildsena smeštena je u Norvešku u vreme Drugog svetskog rata. Roditelji desetogodišnje devojčice Gerde i njenog brata Ota uhapšeni su zbog učešća u lokalnom pokretu otpora i sumnje da skrivaju Jevreje štiteći ih od deportacije. Gerda i Oto ostaju sami, ali ubrzo otkrivaju dvoje jevrejske dece, Saru i Danijela, skrivenih u ormaru u podrumu njihove kuće. Brat i sestra odlučuju da završe ono što su njihovi roditelji započeli, i upuste se u opasnu avanturu kako bi pomogli svojim novim prijateljima, navodi se u opisu ovog filma.

Dugometražna animirana fantazija „Vulfvokers“ Toma Mura i Rosa Stjuarta donosi priču inspirisanu irskim folkorom smeštenu u 17. vek i „još jedno je svedočanstvo snage prijateljstva, mladalačke neustrašivosti i empatije prema drugom“. Lovac Bil Gudfelou, po naređenju engleskih vlasti u Irskoj, mora da istrebi vukove iz obližnjih šuma. Želeći da pomogne ocu, njegova ćerka Robin potajno ga prati dok ide van grada sa ljubimcem, sokolom Merlinom koji na tom putu bude ubijen. Međutim, kako se navodi u opisu filma, Robin ga ubrzo pronalazi oživljenog, a u sve je umešana devojčica Meb, članica misterioznog plemena za čije članove se veruje da noću postaju vukovi…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar