Balint Sombati Foto: Printscreen/YouTube/SEEcult.org

Balint Sombati, istaknuti predstavnik nove umetničke prakse u Jugoslaviji i jedan od osnivača konceptualne umetničke grupe Bosch+Bosch, izvešće 4. novembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju performans “Danas je rat!”

Sombati je radikalno reartikulisao svoj umetnički jezik tokom 90-ih godina usled aktuelnih ratnih zbivanja. Politički kontekst raspada Jugoslavije postaje tematsko i znakovno referentno polje gotovo svih njegovih nastupa i akcija, kao i seminalnog teksta u kontekstu promišljanja odnosa „umetnosti nakon zločina“ Danas je RAT! Balkanska tragedija u opusu umetnika bivše Jugoslavije koji je Sombati objavio u Projekat br. 5 1995. godine.

Naslanjajući se i reflektujući iskustvo vlastitog mišljenja i delovanja u kontekstu ovih pitanja, Sombati će iz aktuelne perspektive promisliti i zajedno sa Beate Line ponovo izvesti perfromanse Probijanje, Na liniji, Vertikala i Evolution, koji u širem smislu reflektuju i odnos umetnosti i zločina.

Sombati (1950), umetnik je koji deluje u mediju performansa, prostornih instalacija, vizuelne poezije, elektrografike, postkonceptualizma i urbane semiologije, aktivan je i kao pisac, urednik, umetnički organizator. Član je i osnivač konceptualne umetničke grupe Bosch+Bosch (Subotica, 1969-1976) i istaknuti predstavnik jugoslovenske “nove umetničke prakse”.

Od 2000. godine živi u Budimpešti, gde uređuje časopis za umetnost Magyar Műhely, vodi istoimenu galeriju, organizuje zajedničke izložbe mađarskih i internacionalnih umetnika, piše za vodeće umetničke časopise, izdaje knjige. Poslednjih godina bavi se tematikom rodne zemlje, zavičaja tj. Heimata, istražujući pojmovne poremećaje tog termina u svetlu migracija i selidbe naroda, te etničkih entiteta u bliskoj prošlosti.

Performans Sombatija realizuje se u okviru Likovnog programa CZKD-a “Umetnost, kritika politika” i istraživačko-izlagačkog programa “Um(j)etnost nakon zločina”, čiji su kustosi Dejan Vasić i Simona Ognjanović.

Bonus video: Raša Todosijević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar