Foto:THE GETTY / Sciencephoto / Profimedia; Heritage Art/Heritage Images

"Reče Gavran: Nikad više", čuveni stihovi Edgara Alana Poa iz pesme "Gavran" pročitani su u javnosti prvi put na današnji dan 1845. kada je objavljena u časopisu "New York Evening Mirror".

Pesma je učinila Poa popularnim tokom njegovog života, iako mu nije donela mnogo finansijskog uspeha. Kritičko mišljenje je podeljeno kada je reč o „Gavranu“, ali je ipak ostala jedna od najpoznatijih pesama ikada napisanih.

Edgar Alan Po u njoj govori o gubitku svoje ljubavi, Leonore. Taj gubitak je obojen misticizmom, jer narator oseća strah kada ga posećuje misteriozni gavran, koji često ponavlja reči „nikad više“. Pesnik iznova postavlja pitanja gavranu o njegovoj dragoj u nadi da će mu dati bilo kakav pozitivniji odgovor.

Foto:- / Heritage Images / Profimedia

O tome kako je stradala Leonora ne saznajemo ništa; motiv gubitka drage bez objašnjenja njegovog uzroka često se pojavljuje u Poovim pesmama. Treba napomenuti i da gavran nije plod halucinacije, već je stvaran, i to baš onakav kakvim ga je pesnik opisao.

Edgar je u svom eseju „Filozofija kompozicije“ iz 1846. godine objasnio da bi gavran trebalo da simbolizuje „tugovanje i neprestano sećanje“, a da je pesmu napisao logično i metodično, s namerom da stvori priču koja će se dopasti i kritičkim i popularnim ukusima.

Foto:Walker Art Library / Alamy / Alamy / Profimedia

Po je prvo predstavio „Gavrana“ svom prijatelju i bivšem poslodavcu Džordžu Reku Grahamu iz istoimenog magazina u Filadelfiji. Međutim, urednik je odbio pesmu, koja možda nije bila u njenoj krajnjoj verziji, mada je Pou dao 15 dolara kao dobrotvornu pomoć.

Prva publikacija pesme sa imenom Edgara Alana Poa bila je u „New York Evening Mirror“ 29. januara 1845.

Nataniel Parker Vilis, urednik „Mirora“, predstavio ga je kao „nenadmašnu u engleskoj poeziji za suptilnu koncepciju, majstorsku domišljatost versifikacije i dosledno, održavanje maštovitih pokreta… Ostaće u sećanju svakoga ko je pročita“.

Delimično zahvaljujući svom dvostrukom štampanju, „Gavran“ je Poa učinio slavnom osobom. Čitaoci su počeli da se identifikuju sa pesnikom koji je ubrzo i sam dobio nadimak „Gavran“.

Foto:Album – Fine Art Images / Album / Profimedia

Pesma je do danas često bila inspiracija velikom broju umetnika. Tako je na primer, holivudski glumac Džon Kjuzak otelotvorio jednog od najznačajnijih američkih pesnika i začetnika kratke horor priče u filmu Džejmsa Mektiga koji nosi naziv „Gavran“ (The Raven, 2012).

Priča prati čuvenog pisca, koji biva angažovan da pomogne detektivu u pronalaženju serijskog ubice koji koristi motive iz Poovih knjiga i po njima vrši ubistva. Priča je smeštena u Baltimor u 19. vek, a detektiv Emet pronalazi unakažena tela majke i ćerke. Istražujući slučaj otkriva zapanjujuće činjenice: zločin je već opisan u fiktivnoj priči Edgara Alana Poa. Emet shvata da mu samo pisac može pomoći da uhvati poremećenog ubicu. U filmu se pojavljuju i domaći glumci Sergej Trifunović i Ana Sofrenović, a ostvarenje je delom snimano u Beogradu.

Govoreću o svojoj najpopularnijoj pesmi Edgar Alan Po je jednom rekao:

„Nisam zaradio novac. Sad sam siromašan kao nikad u životu – osim u nadi“.

Bonus video: Paulo Koeljo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar