Foto:KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Čuveni singl "Love me do", prvi legendarne britanske grupe Bitlsi, snimljen je na današnji dan 1962. u londonskom studiju Ebi roud - i svet muzike je zauvek promenjen.

Samo pet meseci pre toga, liverpulska četvorka doživela je neuspeh na audiciji za diskografsku kuću „Deka“, nakon čega je njihov menadžer Brajan Epstajn kontaktirao sa drugim diskografskim kućama, ali bez uspeha.

U maju 1962. članovi benda sastali su se sa Džordžom Martinom iz ogranka diskografske kuće „EMI Parlofon“, a potom su u junu u studiju Ebi Roud izveli svoje tri pesme, „Love Me Do“, „P.S. I Love You“ i „Ask Me Why“.

Foto: Daily Sketch / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nekoliko nedelja kasnije, potpisali su ugovor i snimili svoj prvi singl, označivši početak revolucije u muzici, popularnoj kulturi, modi i industriji zabave.

U to vreme Bitlsi nisu bili afirmisani ni kao rok-sastav, a naročito ne kao autorski bend. Nekoliko njihovih pesama jeste izvođeno na malim nastupima, ali većinom su se proslavljali svirajući tuđe numere. Naslovnu pesmu je napisao Pol Makartni, dok je pesmu sa B-strane napisao Džon Lenon (autorska prava za obe je poneo tandem Lenon/Makartni).

Ringo Star menja Pita Besta

Snimanju je prethodilo otpuštanje Pita Besa sa mesta bubnjara i na njegovo mesto dolazi Ringo Star. Ipak, kako ni on nije prošao EMI-jeve kriterijume, bio je samo tokom ovog snimanja zamenjen studijskim bubnjarem Endijem Vajtom, dok je Ringo samo svirao kastanjete. Ringa su ostali Bitlsi poznavali još iz Hamburga, kada je u nekoliko navrata menjao Besta, iako je takođe i on bio iz Liverpula. Navodno, Džordž Martin je pozvao Besta i rekao kako ne ispunjava EMI-jeve kriterijume, a i ostalima iz benda se nije dopadao njegov stil. Lenon se u početku protivio takvoj odluci, ali se ubrzo složio da je „Best odličan bubnjar, a Ringo odličan Bitls„.

Snimanje i objavljivanje

Snimanje singla obavljeno je 11. septembra 1962. godine, a nakon produkcijskog rada, singl-ploča se našla na rafovima svih prodavnica ploča 5. oktobra. Bio je to prvi ulazak Bitlsa u Ebi-Roud studio, gde su snimili veliku većinu pesama, a gde su obavili i poslednje zajedničko snimanje na leto 1969. godine. Prvi singl je odmah ušao među prvih 20. najprodavanijih u Ujedinjenom Kraljevstvu, zauzevši 17. mesto. Naredni, „Please, Please Me“ je zauzeo drugo u decembru iste godine, a potom i „I Want To Hold Your Hand“ 1964. kojim su Bitlsi osvojili i američko tržište.

Foto:TopFoto / Topfoto / Profimedia

Džon Lenon je napisao pesmu sa istoimenog albuma „Please me, Please me“, pod direktnim uticajem Roja Orbinsona. Bitlsi su je odsvirali Džordžu Martinu na kraju termina koji je organizovan za „Love Me Do“. Još uvek ne preterano siguran u njihove autorske sposobnosti, on je imao nekoliko primedbi, navijajući da sledeći singl bude obrada nekog američkog hita. Bitlsi su se vratili u studio sa prepravljenom kompozicijom, bržeg tempa, sa novim Harisonovim rifom na gitari i sjajno složenom vokalnom harmonijom. Jedina Martinova rečenica ovog puta bila je: „Momci, čestitam. Upravo ste snimili svoj prvi hit!“ Bio je u pravu, podseća „NIN“.

Pit Best je zbog otkaza pre ovog snimanja dobio nadimak „najveći baksuz u istoriji pop-muzike“, ipak, zahvaljujući malobrojnim naknadno objavljenim snimcima iz Hamburga i Liverpula (mahom sa kolekcije Antologija 1), zaradio je određen procenat novca. Kada su Bitlsi snimili pesmu „Love Me Do“, najstariji član grupe imao je 21, a najmlađi 19 godina.

Taj veliki prasak u svetskoj rok-pop muzici nazvan je „Bitlmanija“ koja je u punom jeku bila čitavo vreme njihovog postojanja.

Godinu dana kasnije, „bitlmanija“ se preselila u SAD. U februaru 1964. godine na američkom aerodromu dočekalo ih je više od 3.000 tinejdžera, uglavnom devojaka, koje su se tiskale u redovima da ih vide uživo. Vikale su „Bitlsi, volimo vas“, „Želimo Bitlse“.

Obožavaoci širom planete ove godine proslavljaju jubilej i slave početak uspeha omiljenog benda. Britanski „Gardijan“ nedavno je pozvao starije čitaoce koji su bili na „Bitlsovim“ nastupima da sa njima podele svoja iskustva i uspomene kada su prvi put uživo čuli Pola, Ringa, Džordža i Džona zajedno. Na internetu se traže i plakati sa prvih svirki iz septembra 1962. godine, kao i potpisane ploče „Love Me Do“.

Bonus video: Džon Lenon  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar