The Beatles, The Abbey Road Foto:- / SWNS / Profimedia

Jedna od najpoznatijih fotografija svih vremena je snimljena na današnji dan 1969. godine u severnom Londonu.

“Abbey Road” je bio poslednji album koji su snimili Bitlsi i izdat je u petak, 26. septembra 1969. sa legendarnom naslovnom fotografijom. Na njoj su prikazana četvorica muškaraca – Džordž Harison, Pol Makartni, Ringo Star i Džon Lenon – kako koračaju duž zebra prelaza koji se nalazi na Ebi Roudu, ispred EMI studija u Londonu, gde je bend proveo većinu svoje revolucionarne karijere.

Sva četvorica Bitlsa okupila su se u EMI studiju u petak, 8. avgusta 1969. ujutru na jednoj od najpoznatijih foto-sesija u svojoj karijeri. Fotograf Ian Mekmilan snimio je kultnu sliku koja je krasila prednju stranu njihovog poslednjeg studijskog albuma.

Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Mekmilan je bio fotograf frilenser i prijatelj Džona Lenona i Joko Ono.

Pre snimanja, Pol Makartni je skicirao svoje ideje za naslovnicu albuma, kojoj je Mekmilan dodao detaljniju ilustraciju.

Policajac je zaustavio saobraćaj dok je Mekmilan, sa merdevina postavljenih na sredini ulice, fotkao šest puta dok je grupa hodala preko zebrinog prelaza ispred studija.

Bitlsi su nekoliko puta prešli ulicu dok ih je Mekmilan fotografisao. Inače, 8. avgust je bio vruć dan u severnom Londonu, a na četiri od šest fotografija Makartni je hodao bos, za druge dve je obuo sandale.

Ubrzo nakon snimanja, Makartni je proučavao snimke i odabrao je petu fotografiju za omot albuma. U pitanju je jedina kada su sva četvorica Bitlsa hodala istovremeno. To je takođe zadovoljilo želju Bitlsa da ih svet vidi kako odlaze iz studija u kojem su proveli toliko vremena poslednjih sedam godina.

LP i njegov nezaboravni omot postavili su ovu lokaciju na svetsku mapu. Nekada su bili obični stari EMI studiji, a onda je zgrada u kojoj se nalaze postala poznata kao Abbey Road Studios u svetlu ovog znamenitog albuma. Milioni ljudi su hodočastili na prelaz da bi se fotografisali i odali počast geniju “fabulozne četvorice”, a desetine umetnika parodirali su fotografiju, od Simpsona do Red Hot Chili Peppersa.

Kako se snimanje albuma privodilo kraju, četvorica Bitlsa su razgovarala o naslovu za ploču. Jedna ideja je bila da se nazove „Everest“ po cigaretama koje je inženjer tona Džef Emerik pušio tokom snimanja. Kada se pojavio plan da se napravi naslovna fotografija u podnožju Himalaja kako bi se ilustrovao naslov, bend je odustao od ideje i umesto toga krenuo sa najlakšim mogućim planom – slikaćemo se van studija i nazvaćemo ga “Abbey Road”!

Bitlsi Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Jedini put u svojoj karijeri, Bitlsi su svetu predstavili omot albuma na kome uopšte nije bilo ni njihovog imena, ni naslova LP-a. Dizajner Džon Koš je tvrdio da su šefovi EMI-ja bili besni, ali su tvrdili: „Najveći bend na svetu, ne morate da kažete ko su – svi znaju ko su.”

Džon Lenon, Pol Makartni i Ringo Star na fotografiji nose odela velškog dizajnera Tomija Natera. Džordž Harison je, međutim, uvek bio drugačiji i tog dana je bio u teksasu. Inače, Tomi Nater je dizajnirao odelo Džeka Nikolsona kada je igrao Džokera u verziji “Betmena” Tima Bartona iz 1989.

Uprkos tome što je snimanje albuma “Abbey Road” poslednji put kada su Bitlsi bili zajedno u studiju, pravljenje omota albuma nije bilo poslednje fotografisanje Bitlsa. Njih četvorica su se okupili dve nedelje kasnije, u petak, 22. avgusta 1969. u Džonovoj kući u Titenherst parku u Askotu, Berkšir, na poslednjem foto-sešnu. Tog dana su im se pridružile Joko Ono i Linda Makartni. Jedna od slika je kasnije korišćena na naslovnoj strani LP kompilacije “Hey Jude”.

Album je producirao legendarni Džordž Martin, koji je producirao skoro sve albume Bitlsa. Iako su početne reakcije kritike bila pomešane, danas se smatra da je “Abbey Road” veliki komercijalni i muzički trijumf „Bitlsa“, koji je na simboličan način zaokružio epohu ove grupe, nekoliko meseci pre njenog zvaničnog raspada.

Bonus video: Kit Ričard – Neuništivi buntovnik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare