Damir Imamović
Damir Imamović Foto: Promo/Samir CK

Sarajevski muzičar Damir Imanović dobitnik je nagrade "Najbolje u Evropi" britanskog "Songlajnsa", najuticajnijeg svetskog magazina u oblasti vorld mjuzik žanra.

Imamović je početkom aprila nominovan u dve kategorije: „najbolji umetnik“ i „najbolji umetnik Evrope“ i time je bio jedini muzičar sa dve nominacije u ovom izboru. Pored njega su u konkurenciji za najboljeg evropskog umetnika bili portugalska fado diva Mariza, engleski trubadur Sem Li i francuski vokalni duo Cocanha.

Damir Imamović
Damir Imamović Foto: Promo/Almin Zrno

„Moram priznati da mi to deluje nadrealno u ovom sumanutom vremenu. Iako je bilo mnogo govorkanja i navijanja, ipak me je iznenadila nagrada. Prvo me je iznenadilo što su me uopšte nominirali, s obzirom da nas je ova pandemijska godina onemogućila da radimo turneje i koncerte, da promoviramo fino album i uvek sam imao dojam da nismo uradili sve što je bilo do nas“, kazao je Damir Imamović za sarajevsku Federalnu TV.

Imamović se, čim je prošlog proleća objavio album „Singer of Tales“, našao u vrhu evropskih top lista posvećenih etno ili vorld mjuziku, za njega je osvojio nemački „Gremi“, to izdanje proglašeno je albumom godine Transglobal muzičke liste, a u Velikoj Britaniji bio je uvršten među 10 najboljih vorld mjuzik albuma objavljenih 2020. godine.

Imamovićev sedmi album sa 11 pesama objavljen je za britansku etiketu Wrasse Records, na njemu su svirali kontrabasista Greg Koen, violinistkinja Ivana Đurić i majstor kemenčea Derja Turkan, a producirali su ga Džo Bojd, koji je kao producent u dugogodišnjoj karijeri potpisao i albume Nika Drejka i grupa Pink Floyd i REM.

Nagrada magazina „Songlajns“ ustanovljena je 2009. godine i ranije su je dobijali Mariza, Derek Griper, Goran Bregović, sastav Fanfare Ciocarlia…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar