Dalibor Matanić; Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Pred publikom FEST-a večeras (19) će u Kombank dvorani premijerno biti prikazan novi film Dalibora Matanića, "Zora", u okviru Glavnog takmičarskog programa. Na konferenciji za medije prisustvovale su glavna glumica Tihana Lazović i producentkinja Ankica Jurić Tilić. Dalibor Matanić obratio se novinarima video-porukom.

Film „Zora“ prati Iku i Matiju, bračni par različitih (neimenovanih) nacionalnosti, koji žive u (neimenovanoj) dolini i sukobljavaju se oko toga da li da odu ili ostanu, jer skoro svi ostali meštani odlaze u (neimenovani) grad, pred nadirućim političkim ekstremizmom koji ih deli na odabrane i nepoželjne.

Zapravo, jedina odrednica u filmu je da je reč o 2021. godini, jer bismo lako mogli pomisliti da su devedesete.

Nakon „Zvizdana”, „Zora” je drugi deo Matanićeve trilogije „Sunce” sa tematikom antifašizma. Reditelj, koji trenutno snima seriju „Šutnja“ pa zato nije došao na FEST, obratio se video-porukom:

„Pozdrav Beogradu, pozdrav Festu. Ja sam trenutno u Kijevu, snimam novu seriju tako da, nažalost, ne mogu biti s vama. To mi je žao, jer su Beograd i Fest mjesta gde se kvalitetno može pričati o filmu i umjetnosti.
‘Zora’… Kad je bio napad na Kapitol hilu u Vašingtonu, to je neka jeza koju sam htio postići u filmu. Jeza od neposredne budućnosti, od nepoznate budućnosti, najviše jeza od ponavljanja grešaka što bi u ovim krajevima značilo nacizam i fašizam.

Treba stalno klincima utuviti u glavu, ulupati u glavu, ponavljati o opasnostima od ekstremizama koje se vrlo lako mogu ponoviti. Vidimo kako je današnji svijet krhak.
‘Zora’ ide u glatku budućnost, u blisku budućnost sa velikom filmskom nadom, mojm filmskom nadom da se stvari mogu promijeniti nabolje. Da ljubav, kao i obično, može pobijediti na kraju dana.
Hvala vam što ste došli na ‘Zoru’. Volim vas“, poručio je trenutno jedan od najtalentovanijih reditelja sa ovih prostora.

Film „Zora“ na programu FEST-a je večeras (19) i sutra (11.30) u Kombank dvorani a 15. maja u Sinepleks Galeriji Beograd u 14 sati.

Producentkinja Ankica Jurić Tilić je rekla da je ovo, prema njenom mišljenju (mada ne zna da li bi se to režiseru svidelo) Matanićev najsnažniji film i onaj koji će najbolje ostati zapamćen.

– Dalibor je napravio jedan iskorak u razmišljanju, u hrabrosti, u stilu, iskorak koji se baš ne prašta uvijek ali ja mislim da ga je napravio u pravo vrijeme i sa pravim filmom – ocenila je Ankica.

Pomenuvši ocenu Jugoslava Pantelića, koji je za naš portal izjavio da je to film posle koga se ćuti, ona je dodala da je to film koji se mota dugo po glavi i otvara prozore koje smo, možda, namerno zatvorili.
O trećem delu trilogije nije mogla da otkrije više detalja sem da je gotovo sigurno da će u njemu biti „Matanićeva muza“ Tihana Lazović.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar