Dalibor Matanić Foto: Fadil Šarki

Petog dana 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije na konferenciji za medije govorili su članovi žirija glavnog takmičarskog programa - glumica Jana Stojanovska i reditelji Srđan Dragojević i Dalibor Matanić.

“Izuzetan je izbor filmova selektora Ognjena Sviličića. Slovenačka kinematografija je krenula u jednom novom, drugačijem smeru, hrvatski film ima dva nova glasa, nove autore, i to je za jednu kinematografiju velika stvar. Srpski filmovi su takođe jako interesantni i veoma različiti. To pokazuje kvalitet našeg filma da ima sve – i ostvarenja za publiku i arthouse festivalski film, koji ravnopravno opstaju na našoj sceni. Neće nam biti lako da donesemo odluku“ – rekao je Dragojević, koji će poslednjeg festivalskog dana biti i gost programa „U krupnom planu“.

Foto: Fadil Šarki

Jana Stojanovska je o glavnoj takmičarskoj selekciji istakla:

„Moj utisak je da imamo jako šarolik program, različite žanrove i teme, od veselih komedija do teških trilera. Ali ima dosta lepih poruka i izazovnih tema, o kojima može da se priča i debatuje“.

Matanić je dodao se menja vreme, menjaju se generacije, i počeo je da se diže nivo kvaliteta filmova.

„ Biti u žiriju festivala filmske režije je neka vrsta blagoslova, zato što ne stižem da gledam filmove iz regiona. Sva ostvarenja koja smo gledali su dobra. U današnjem ubrzanom vremenu blagoslov je da se priča o filmovima, režiji i glumcima, da se susreću ljudi iz regiona koji nešto znaju o tome“.

Večeras, poslednjeg festivalskog dana, zakazana je projekcija „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, nakon čega sledi ceremonija svečanog zatvaranja festivala i dodela nagrada. Po završetku ceremonije, biće prikazan dokumentarno ostvarenje „Film davne budućnosti“. U Dvorani LKC-a od 21h, na programu je film “On the count of three “ Džeroda Karmajkla, koji se prikazuje u okviru selekcije “Divlji film”.

U pratećem programu festivala, u u Digitalnom kulturnom centru biće održana radionica Ognjena Sviličića „Herojevo putovanje – od Otilije do Froda“.

Bonus video: Premijera filma „Nebesa“ Srđana Dragojevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar