Foto:promo

Festival nezavisnog američkog filma "IndieBelgrade" biće održan po sedmi put od 19. do 21. novembra u Domu omladine Beograda, uz "paralelni" program u Niškom kulturnom centru, saopšteno je iz DOB-a. 

Publici će biti ponuđen program koji nudi ekskluzive – najnovije premijerne i uzbudljive naslove koje bogata nezavisna umetnička scena u Americi nudi, i to van komercijalne, holivudske struje.

Okosnicu festivala i dalje čini filmski program, ali u širem kontekstu. O indie filmskim uticajima, stilu, autorima, njihovim inspiracijama, kao i o svim ostalim uzrocima i posledicama filmske nezavisnosti ili težnje ka njoj, kao i o samom pojmu nezavisnosti, govoriće se na konferenciji „Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije“, uz učešće domaćih i regionalnih filmskih kritičara i teoretičara mlađe i srednje generacije. U sklopu pratećeg programa biće organizovani i masterklasovi domaćih autora koji imaju stil i senzibilitet sličan severnoameričkim autorima.

I muzika je okosnica ovogodišnjeg Festivala nezavisnog američkog filma biće muzika, i to ona koja ima veze sa filmom ili sa „amerikana“ muzičkim pravcem. Tako će prvog dana koncert održati grupa On Tour, koji donosi melanž alt-kantrija, folk roka i akustičnog zvuka, a 21. novembra nastupiće reditelj Milutin Petrović i publici predstaviti svoj najnoviji muzički projekat John Bonham and His Backing Band, u kojem ostvaruje saradnju sa Anom Rodić, književnicom i lajv art performerkom, koja je i njegova partnerka u privatnom životu.

Na otvaranju festivala će biti prikazan film „Spremna na borbu“ reditelja poznatog po seriji „Narkos“ Džozefa Kubote Vladike. Taj film, u kome bivša bokserka ulazi u svet belog roblja, je bio najbolji po oceni publike festivala „Trajbeka“.

Selekcija dan kasnije obuhvata i priču o Holivudu „Softver za neverstvo“ koji potpisuju glumci i reditelji Džim Kamings i Pi Džej MekKejb, a scenario prati sudbinu glumačkog agenta, koji zbog susreta sa tajnom obožavateljkom, žrtvuje budući brak i upada u paranoični svet neverstva, laži i prevara.

Istoga dana gost festivala, koji će razgovarati sa publikom i održati masterklas, biće Majkl Voker koji dolazi sa nagrađivanom, uvrnutom komedijom „Slikaj“ (Paint) iz bizarnog umetničkog sveta Njujorka. Priča prati troje mladih slikara, koji shvataju da, ako žele uspeh, moraju da prodaju sebe.

Za nedelju je predviđena projekcija neurotične komedije „Ožalošćena mala“ (Shiva Baby) mlade rediteljke Eme Seligman u kojem je glavna junakinja adolescentkinja čije se sve erotske tajne otkrivaju na prijemu posle jevrejske sahrane – pred roditeljima i radoznalom familijom, bivšom ljubavnicom i oženjenim sponzorom.

Daleko od sjaja Holivuda, u svetu industrije za odrasle jeste „penzionisani“ porno glumac koji se bez novca vraća iz Los Anđelesa u rodno mesto u Teksasu, gde ga više niko ne želi. To je siže crne komedije „Crvena raketa“. Ovaj film, koji potpisuje Šon Bejker, premijerno je prikazan na Kanskom festivalu, zatvoriće „IndieBelgrade“ 21. novembra.

Bonus video:

Orson Vels

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar