Filmski festival GoetheFEST Foto:Promo/GoetheFEST

Filmom reditelja Andreasa Klajnerta "Dragi Tomase" sinoć je u Kulturnom centru Beograda (KCB) otvoren 11. "Getefest" u okviru kog će, pod sloganom "Ljubav je nezaustavljiva", biti prikazano sedam nemačkih savremenih ostvarenja.

– Živimo u vremenu kada filmovi dobijaju na značaju jer otvaraju prostor za druge realnosti života, za kritička pitanja, daju glas ljudima koji se ne čuju u društvu – rekla je ambasadorka Nemačke Anke Konrad na otvaranju festivala.

Obraćajući se gledaocima u Dvorani KCB-a, Konrad je dodala da „Getefest čini da se taj glas čuje i da se unapređuje dijalog između naših društava“.

Koordinatorka programa kulture Gete instituta Sunčica Šido je rekla da gledaoce očekuje filmsko putovanje u Nemačku, koje će im „otkriti nešto novo, odvesti u svetove novih ili na novi način obrađenih tema i podstaći ih na razmišljanje“.

Klajnertov omaž nemačkom umetniku, reditelju i scenaristi Tomasu Brašu, koji je prikazan sinoć nije klasičan biografski film već pokušava da kreira likove na osnovu Brašovih originalnih dela i da stvori poetsku atmosferu nalik njegovim tekstovima i filmovima.

U okviru beogradskog programa „Getefesta“ slede 9. decembra u KCB-u „Čaura“ (19.00) rediteljke Leoni Knikerdorf, lezbejski film o odrastanju, i „Jok“ (21.00) Ditera Brigemana koji kroz scene iz života jednog para prikazuje cajtgajst miljea urbanih, obrazovanih, liberalnih levičara.

„Getefest“ donosi 10. decembra filmove „Svi pričaju o vremenu“ Anike Pinske i „Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša“ Andreasa Drezena, kao i 11. decembra „AEIOU – Brza abeceda ljubavi“ Nikolet Krebic i „Devojke iz ruševina – Priča Šarlote Šuman“ Olivera Krahta.

Pored Beograda, Festival savremenog nemačkog filma „Getefest“ se održava u Novom Sadu od 9. do 12. decembra u Kulturnom centru Novog Sada, a u Nišu od 10. do 13. decembra.

Festival organizuju ga Gete institut i dvorane domaćini u tri grada, uz podršku ambasade Nemačke.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma u znak sećanja na Purišu Đorđevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar