Foto: Promo

Kalendar Centra za grafiku za narednu godinu pod nazivom "Vrhovi" biće predstavljen u utorak, 27. decembra od 19.30 časova u Galeriji Centra za grafiku Fakulteta likovnih umetnosti, saopšteno je iz Centra FLU.

Ne odustajući od decembarske tradicije, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja Fakulteta likovnih umetnosti predstavlja kalendar za narednu 2023. godinu na kamernoj izložbi Nine Ivanović koja će trajati do 30. januara.

Kalendar, štampan u ekskluzivnom ruhu kao umetnička grafika, autorsko je delo Nine Ivanović. Majstor štampe Marija Anđelković izvodeći u tehnici litografije u ekskluzivnom tiražu od 60 potpisanih originalnih primeraka omogućava umetnici da nam ponudi pogled na mesto ličnog spokoja, vedrine, nade da su nam 2023. „Vrhovi“ dostižni.

Ivanovićeva se ovoga puta postavila iza fotoaparata i fotografije kao polazišta za konačnu verziju sopstvene interpretacije prirode.

„Nina Ivanović ne uznemirava Durmitor planinu, ne menja tokove njenih reka i nagibe njenih planinskih dolina, već ih promatra iza foto aparata, a postavljanje njenog umetničkog dela u konačnici, realizuje se tek montažom linearnog crteža u izlagačkom prostoru. Tokom celokupnog procesa nijedna životinja nije povređena, niti jedna reka nije skrenula svoj tok, nije posečeno ni jedno stablo… Više je jednobojnih linearnih celina, koje svojim uklapanjem grade Durmitor pred našim očima. Možda je najbolje da ga tako i vidimo, na grafici ne bi li ostao celovit i živ, ako već ne znamo drugačije bolje da ga gledamo na zidu kao umetničko delo“, zapisala je Nataša Janković.

Do sada su se, kako podseća Cenatr FLU, kalendar potpisivali umetnici različitih generacija poput Bojana Bema, Marije Dragojlović, Srđana Đileta Markovića, Bore Iljovskog, Miodraga Rogića, Dušana Otaševića, Predraga Neškovića, Zorana Naskovskog, Vladimira Perića, Ivana Šuletića, Dobrivoja Bate Krgovića, Vladimira Nikolića i Nemanje Nikolića, Marka Stojanovića, Nikole Velickog, Vladimira Veljaševića, Miodraga Rogića…

Bonus video: Nikolićev rad u Veneciji, na Bijenalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar