Eric Clapton i Pattie Boyd Foto:Universal Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Samo za prolazne užitke žrtvovao bih svoju porodicu, svog Boga i sopstveno postojanje … Na ivici sam razuma, pisao je Klepton supruzi svog prijatelja.

Duboko iskrena i razotkrivajuća pisma Erika Kleptona upućena Peti Bojd dok je bila u braku sa Džordžom Harisonom biće prodavana na aukciji, razotkrivajući jedan od najozloglašenijih ljubavnih trouglova u rok muzici, piše „Gardijan“.

Bojd je bila model i ikona pokreta šezdesetih u Londonu, udala se za Harisona 1966. godine nakon što ga je upoznala na snimanju filma Bitlsa „A Hard Day’s Night“. Tvrdila je da je napisao baladu „Something“ o njoj, iako je on kasnije to porekao. Krajem šezdesetih godina, Harison i Klepton počeli su zajedno da pišu muziku, a Klepton je postao opčinjen Bojdovom. U pismu iz 1970. godine, koje je deo njenih ličnih stvari koje prodaje aukcijska kuća „Kristi“ od 8. do 21. marta, Klepton – sa besprekornim rukopisom – moli Bojdovu: „Ono što želim da te pitam je da li još uvek voliš svog muža, ili imaš drugog ljubavnika? Sva ova pitanja su veoma nepristojna, znam, ali ako još uvek postoji osećanje u tvom srcu prema meni… moraš mi to reći!“

George Harrison i Pattie Boyd Foto:Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia

On se referiše na svoje „kućne poslove“ kao „galopirajuću farsu“: Klepton se zabavljao sa Bojdovom sestrom Paulom dok je navodno bio u vezi sa aristokratkinjom Elis Ormsbi-Gor.
Govoreći za „Kristi“, Bojdova je rekla da je prvobitno „pomislila da je to pismo od čudnog obožavatelja“, i shvatila je šta je tek nakon što ju je Klepton nazvao telefonom.

Klepton je napisao još jedno pismo nekoliko meseci kasnije, na naslovnoj stranici iskidanog primerka romana „Majmuni i ljudi“.

„Samo za prolazne užitke žrtvovao bih svoju porodicu, svog Boga i sopstveno postojanje… Na ivici sam razuma… Slušao sam vetar, posmatrao tamne, sumorne oblake, osetio zemlju ispod sebe za znakom, gestom, ali samo je tišina. Zašto oklevaš, da li sam loš ljubavnik, da li sam ružan; da li sam previše slab, previše jak, znaš li zašto? Ako me želiš, uzmi me, ja sam tvoj. Ako me ne želiš, molim te, razbij čini koje me vezuju. Divlju životinju držati u kavezu je greh, ukrotiti je božanski. Moja ljubav je tvoja.“ Procenjuje se da će svako od pisama biti prodato po ceni između 10.000 i 15.000 funti.

Eric Clapton i Pattie Boyd Foto:Universal Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

On se u pismima obraća Bojdovoj kao „Lejli“ i te godine napisao je klasik rok pesmu istog naziva o njoj. Nakon što joj je pustio kasetni snimak pesme „Lejla“, Bojdova kaže: „Bila sam iznenađena njenom lepotom – ali istovremeno sam osećala krivicu.“

Peti elaborira svoja osećanja u to vreme. „Džordž i ja smo prolazili kroz malo trnovito razdoblje. Bitlsi su imali haotičnu i anksioznu atmosferu oko benda, a Džordž je bio omalovažavan. Onda nam Erik stalno dolazi u kuću i moli me da pobegnem s njim. Pa, to je bilo primamljivo, ali nisam mogla to da učinim. Jednostavno nije bilo ispravno.“ Bojdova i Harison su se razveli 1974. zbog njegovih mnogobrojnih neverstava. Ona i Klepton su se retko viđali do sredine decenije, kada su se ponovo povezali i na kraju se venčali 1979. godine. Napisao je i druge pesme o njoj, uključujući „Wonderful Tonight“, baladu napisanu tokom njene pripreme za večernji izlazak.

Dostupne su i razglednice i druga pisma između Kleptona i Bojdove tokom njihovog udvaranja i braka.

George Harrison i Pattie Boyd Foto:- / Universal images group / Profimedia

Bojdova je rekla za “Telegraph” da joj je Klepton dao blagoslov da proda različite predmete: „Pomislila sam, zašto ne bih jednostavno sve prodala i dozvolila svima da uživaju u tome? … Pisma od Erika – tako očajna i strasna, su strast koja cveta jednom u životu. Čak i sada, kad bih pročitala ta pisma, to me strašno rastužuje. Držala sam ih u malom koferu i povremeno ih pogledam i počnem da čitam, i srce mi lupa, skače, jer je to srceparajuće. Previše su bolna u svojoj lepoti.“

U ostalim predmetima koji se prodaju na aukciji je razglednica koju je Harison poslao majci Bojdove 1964. tokom svetske turneje Bitlsa, u kojoj se, između ostalog, piše: „Sve je u redu, pretpostavljam, ali jako mi nedostaje vaša ćerka!“ 1971. godine on piše Bojdovoj iz Njujorka nakon prelaska preko mora okružen, kako se žali, „tipovima u smokingu“; još jedna beleška glasi „Pati, nemoj zaboraviti, volim te“. Takođe su na prodaju brojna druga pisma, ručno pisani tekstovi pesama i fotografije Harisona, kao i crteži žirafa i pasa, šarene ručno izrađene božićne čestitke, i skica za omot fiktivnog albuma sa Harisonom koji sedi ispod jabukovog drveta: „Za mene, to puno govori o Džordžu. Tako je nežno, tako slatko“, rekla je Bojdova.

George Harrison i Pattie Boyd Foto:Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia

Pored odeće, fotografija i drugih relikvija – uključujući budalasta pisma Džona Lenona njegovim kolegama iz Bitlsa, i posebne trzalice Erika Kleptona za “Live Aid” – takođe postoji i skica Ronija Vuda, još jednog njenog ljubavnika tokom tog perioda koji proširuje ljubavni trougao na pentagon. Prva žena Ronija Vuda, Krisi Findlej, izlazila je sa Kleptonom, udala se za Vuda, a zatim imala aferu sa Harisonom, pre nego što su se Peti i Vud upustili u vezu pre njenog odnosa sa Kleptonom. „Imao sam divnu stvar sa Peti sredinom 70-ih“, napisao je Vud kasnije u svojoj autobiografiji. „Voleli smo da idemo na Rajsko ostrvo mnogo puta … Erik i ja uvek smo imali ovu vrstu sukoba oko devojaka koje smo poznavali.“

Bonus video: Gitare Kleptona i Kobejna na aukciji, cena i do dva miliona dolara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar