pozorište zrenjanin
Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine otvoren je danas u Narodnom pozorištu Toša Jovanović u Zrenjaninu. Foto: FoNet/Katarina Tomović

Predsedništvo Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine (ZPPV) izdalo je saopštenje u kojem apeluje na nadležne da obrate pažnju na kulturni značaj Festivala koji organizuju u kontinuitetu već pune 72 godine.

Saopštenje prenosimo u celini:

„Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine osnovan daleke 1947. godine, što ga čini najstarijim pozorišnim festivalom u regionu. Organizator Festivala je Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine (ZPPV) koja okuplja sva pokrajinska pozorišta. Iako je Festival za svoj dugi vek uspeo da preživi svako breme koje nosi određeno vreme, ova vremena su mu, ipak, najmanje naklonjena.

Branko Cvejić, Katarina Marković. Predstava „Ujka Vanja“ na 70. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine. Foto: Ružica Milovanović/Promo

Kontinuirano odsustvo adekvatne podrške od strane – pre svega Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama a zatim i Ministarstva kulture Republike Srbije – dovelo je organizatore Festivala do ključnog pitanja – Kome je on potreban?

Sredstva koja se prikupe za Festival na konkursima su poslednjih godina u zbiru manja od milion dinara. Dodeljivanjem minimalnih sredstava iz godine u godinu organizatori i učesnici ulažu maksimalan napor i entuzijazam kako, zbog nedostaka novca, Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine ne bi bio ugušen.

Zbog selekcionog i takmičarskog karaktera, pozorišta koja dobiju privilegiju i budu odabrana da nastupaju na Festivalu, ubrzo uvide svoju pirovu pobedu budući da iz svojih budžeta moraju da finansiraju dolazak i igranje predstave.

Mira Banjac Foto: NP „Toša Jovanović“

Manjak sredstava vodi stvaranju trajnog nezadovoljstva i u samoj Zajednici, zbog čega neki od članova transparentno razmatraju izlazak iz iste čime bi ona bespovratno izgubila na važnosti i kredibilitetu. Članstvo i učešće na Festivalu koje je nekada bilo čast sada se smatra teretom i velikim troškom u godišnjem budžetu.

Na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine izvode se kako celovečernje tako i predstave za decu na svim jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini što doprinosi negovanju i očuvanju multikulturalnosti i zajedništva. Zato ovim putem Predsedništvo ZPPV apeluje na nadležne da obrate pažnju na kulturni značaj Festivala koji svojom dugovečnošću, kvalitetom i važnošću zaslužuje bolje odluke. A pre svega, zaslužuje da nam bude potreban svima!”.

Podsećamo, juče je Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine u načelu prihvatio Predlog budžeta za 2023. godinu u razdelu kulture, koji iznosi 14.070.101.000 dinara, i predložio Narodnoj skupštini na usvajanje. Na sednici odbora deset poslanika je glasalo za predlog, a pet je bilo protiv. Poslanici koji nisu glasali za predlog kao razlog su, između ostalog, naveli i taj što se za kulturu opet odvajaju sredstva koja su u promilima.

Bonus video: Bojana Stefanović – Predstava „Deca“ je istinska terapija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar