Foto: HTC VIVE / Ferrari / Profimedia

Misterija mesta gde je Mona Liza naslikana je rešena, tvrdi geolog An Picoruso navodeći da je ušla u trag pejzažu naslikanom u pozadini najpoznatije slike na svetu.

Pejzaž iza Mona Lize Leonarda da Vinčija izazivao je beskrajnu debatu, pri čemu su neki istoričari umetnosti sugerisali da je pogled bio izmišljen i idealizovan, dok su drugi tvrdili da postoje različite veze sa određenim italijanskim lokacijama, preneo je Gardijan.

Geolog i istoričarka umetnosti renesanse Picoruso veruje da je konačno rešila misteriju na jednoj od najpoznatijih slika na svetu.

Picoruso je kombinovala svoja dva polja stručnosti i sugerisala da je Leonardo naslikao nekoliko prepoznatljivih obeležja Leka, na obali jezera Komo u regionu Lombardija u severnoj Italiji.

Ona je uporedila Leonardov most, planinski lanac i jezero na slici Mona Lize sa mostom Acone Viskonti iz 14. veka u Leku, jugozapadnim Alpima koji gledaju na ovu oblast i jezerom Garlate, za koje se zna da je Leonardo posetio pre 500 godina.

– Sličnosti su nesporne.Tako sam uzbuđena zbog ovoga. Zaista osećam da je to pogodak – istakla je Picoruso.

Mona Liza Foto:EPA-EFE/AURELIEN MORISSARD

Prethodne teorije uključivale su tvrdnju iz 2011. da most i put na slici pripadaju Bobiju, malom gradu u severnoj Italiji i pretpostavku iz 2023. da je Leonardo naslikao most u provinciji Areco. Ali fokusiranje na most, rekla je Picoruso, nije bio dovoljan.

– Lučni mostovi su bili prisutni širom Italije i Evrope i mnogi su izgledali veoma slično. Nemoguće je identifikovati tačnu lokaciju samo na osnovu mosta. Svi govore o mostu, a niko o geologiji. Geolozi ne gledaju slike, a istoričari umetnosti ne gledaju geologiju.

Prema njenim rečima, istoričari umetnosti navode da je Leonardo uvek koristio svoju maštu, „ali ovu sliku možete dati bilo kom geologu na svetu i oni će reći ono što ja govorim da je reč o Leku“.

– Čak i ljudi koji nisu geolozi mogu da vide sličnost – istakla je Picoruso i napomenula da su stene u Leku krečnjačke i da je Leonardo svoje stene prikazao u sivo-beloj boji, „što je savršeno, jer je to vrsta stene koja tamo postoji“.

Dodala je i da, za razliku od Leka, ni Bobio ni Areco nemaju jezero.

– Dakle, imamo zaista savršene dokaze za Leko.

Bonus video: Odmor bašibozuka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar