Ekipa predstave Božanstvena komedija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Jedan od najuticajnijih evropskih reditelja Frank Kastorf u Beogradskom dramskom pozorištu režira Danteovu „Božanstvenu komediju” čija je premijera u subotu, 29. oktobra na sceni „Olivera i Rade Marković”.

Predstava, kako je najavljeno, traje 240 minuta, a uloge su poverene Aleksandru Medi Jovanoviću, Aleksandru Radojičiću, Bojani Stojković, Dunji Stojanović, Jani Milosavljević, Marku Gveru, Milanu Zariću, Mileni Vasić i Nataši Marković.

Reditelj Frank Kastorf Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tim povodom je juče održana konferencija za medije na kojoj su pored reditelja i glumaca govorili i članovi autorskog tima scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Adriana Braga Perecki, kompozitor Vilijam Mink i umetnički direktor produkcije Sebastijan Klink.

Reditelj Frank Kastorf je, nemački precizan, prvi stigao na konferenciju za medije i sam sedeo za stolom dok se kompletna ekipa nije okupila. Nije krio zadovoljstvo što radi u Beogradu i naglasio je da voli i kada publika izviždi njegovu predstavu jer jednoglasnije ni u pozorištu ni u društvu nije dobro.

„Božanstvena komedija“ Dante Aligierija smatra se jednim od najvećih dela svetske literature i sastoji se iz tri dela Pakao, Čistilište i Raj.

– Mogli bismo govoriti o oluji od reči koja se obrušava na glumce, a nekad je moguće brzo raditi i govoriti, jer je važno i vreme u pozorištu kao što je u životu još značajnije. Kada govorim glumcima, to bude sa emocijama, tiho, reditelj se tada oseća kao dirigent ili muzičar – rekao je Kastorf i podsetio da je Dante otišao u pakao i vratio se odatle.

Aleksandar Denić i reditelj Frank Kastorf Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

O „Božanstvenoj komediji“ je rekao da kroz njen sadržaj o čoveku koji silazi u Pakao i prolazi kroz Čistilište i Raj ima čak 600 različitih likova.

– Oni nisu mogli da budu predstavljeni u našem komadu, jer je nemoguće da glumci spreme toliko uloga. Za to je potrebno jako mnogo vremena i novca, a budžet je limitiran.

Inspiraciju za Danteov epski spektakl, kako je rekao, pronašao je nemačkoj klasici, Geteovom „Faustu“, koji se vezuje na temu o paklu, ali i u romanu „Zli dusi“ Dostojevskog.

Glumci nisu krili oduševljenje što su imali priliku da rade sa slavnim rediteljem.

Dunja Stojanović je istakla da je bilo čudesno iskustvo raditi sa velikanom kakav je Frank Kastorf i da ih je ovaj proces osnažio za buduće domete.

– Probe su bile veoma intenzivne i radujem se premijeri. Hvala upravniku Jugu Radivojeviću što ga je doveo na naše prostore.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Njena koleginica Jana Milosaljević je dodala da je ovo projekat koji se radi jednom u životu, i svesna je da joj se tako nešto nikada neće ponoviti u životu i zahvalna je na prilici što je u glumačkoj podeli.

Svi su se složili da će ovo biti nešto što do sada nije viđeno, ali niko nije mnogo pričao o predstavi.

Malo je maštu zagolicao Aleksandar Meda Jovanović:

– Ovo je moja prva noseća uloga, i doslovno nosim svaku koleginicu bar 15 minuta na sceni, kao i rekvizite. Hvala Deniću na pravom igralištu koje nam je napravio i poneo nas u igri svojom scenografijom. Drago mi je što je Beograd postao svet i što su ovi svetski umetnici došli ovde da rade.

Repriza je 30. oktobra, a nova izvođenja su 28. i 29. novembra, kao i na otvaranju festivala Ruta 1. decembra u BDP.

Bonus video: Irena Popović Dragović o operi „Deca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar