Foto: Jevrejski kulturni centar

Premijera čuvenog mjuzikla "Violinista na krovu" u režiji Stefana Sablića, održaće se u četvrtak, 14. decembra od 20 časova u Jevrejskom kulturnom centru u Beogradu.

Ova predstava zasnovana je na priči Šolema Alehajma “Tejvje, raznosač mleka“. Tekst pesama napisao je Šeldon Harnik, a muziku Žeri Bok. Scenarista Džozef Stajn je klasičnu kratku priču na jidišu adaptirao u brodvejski hit mjuzikl „Violinista na krovu”, a potom je uradio i scenario filmsku verziju a pesma „Kad bih bio bogat“ postala je evergrin.

Radnja se događa u izmišljenom jevrejskom selu u carskoj Rusiji početkom prošlog veka i prati svakodnevicu i sudbinu siromašnih Jevreja. Tejvje, mlekadžija i otac pet kćeri, bori se na dva fronta kako bi očuvao stare jevrejske običaje. S jedne strane, on se odupire željama svoje tri kćerke da se udaju iz ljubavi umesto da prihvate muževe koje su im namenili roditelji. Sa druge, Tejvje zajedno sa ostalim stanovnicima trpi represiju carske vlasti koja će ih i prognati iz zavičaja.

Mlekadžiju Tejvjea tumači Nebojša Ljubišić, a igraju i Dragana Đukić, Ivan Jevtović, Branislava Podrumac, Miloš Vlalukin, Staša Nikolić, Vedran Borovčanin, Lea Savin i Ognjen Malušić / Petar Đurđević.

Nebojša Ljubišić
Nebojša Ljubišić Foto: Printscreen/YouTube

Scenografiju i kostim je uradio Boris Čakširan.

U orkestru su Dragana Anđelić Bunjac, Filip Krumes, Srđan Đorđević, Goran Milošević, Sinan Aćifović.

Pretpremijera je u sredu, 13. decembra od 20 časova.

Bonus video: Seka sablić u „Probudi se“ – Narod je otišao bestraga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar