Foto:Aleksandar Letić

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival počinje po deveti put u Gračanici večeras i trajaće do 23. novembra pod sloganom "Ovde", saopštili su organizatori.

Na devetom Kosovo i Metohija festivalu tokom tri dana publika će moći da pogleda devet najznačajnijih domaćih i regionalnih ostvarenja. Među njima su: „Čuvari formule“, „Da li ste videli ovu ženu?“, „Što se bore misli moje“, „Heroji Halijarda“, „Ovuda će proći put“.

KiM Film Festival vizual Foto:Promo

Svečano otvaranje zakazano je za večeras u 21 čas, u Domu kulture Gračanica, kada će biti prikazan ovogodišnji srpski kandidat za nagradu Oskar – film Milorada Milinkovića „Što se bore misli moje“. U filmu reditelj prati poslednje dane srpskog kneza Mihaila Obrenovića, zaljubljenog čoveka koji se bori s osećajem dužnosti prema svom narodu dok se protiv njega kuje kobna zavera, koja će zaustaviti oslobađanje balkanskih naroda.

Scena iz filma Što se bore misli moje Foto:Promo

Ali, pre filma, čiji je izbor za našeg kandidata za nagradu Američke akademije izazvao burne reakcije, od 17 časova, u programu za mlade publiku očekuje „Buntovnica“ Šarlote Regan,  komedija o ocu i ćerki, tačnije dvanaestogodišnjoj snalažljivoj devojčici Džordžiji koja tajno živi sama u stanu, u radničkom predgrađu Londona, nakon smrti majke.

A dva sata kasnije na programu je nagrađivano ostvarenje Dušana Zorića i Matije Gluščevića „Da li ste videli ovu ženu?“, u kojem Ksenija Marinković igra glavnu ulogu – sredovečnu Draginju koja pokušava da „iskoči iz svoje kože“, odnosno da se izbori protiv nametnutih kalupa.

Scena iz filma Dnevnik Pauline Foto:Promo

Narednog dana u dečijem programu naći će se porodična avantura „Dnevnik Pauline P“, film Nevena Hitreca, snimljen po istoimenoj knjizi Sanje Polak koja je prodata u više od 250 hiljada primeraka, da bi potom usedila projekcija nagrađivanog ostvarenja „Ovuda će proći put“ rediteljke Nine Ognjanović.

Svetsku premijeru film je imao na festivalu Slamdance u SAD u januaru 2023. i tada dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film. A drugi festivalski dan zatvara ratna drama Radoša Bajića „Heroji Halijarda“,  u čijem središtu je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao „Operacija Halijard“.

Poslednjeg dana festivala u okviru dečijeg programa biće prikazan „Slučaj Tesla“ Andreja Hadživasileva, čija priča prati ambicioznog mladog pronalazača Tonija koji radi na bežičnom električnom uređaju i čvrsto je uveren da njegovo otkriće može da reši globalnu energetsku krizu.

U 19 časova na programu je „3211“ Andrijane Stojković i Danila Bećkovića, istinita priča o Stefanu Đuriću, uspešnom muzičaru koji jednog dana gubi sve i odlazi u zatvor.

Kosovo i Metohija festival biće zatvoren 23. novembra u 21 čas projekcijom filma koji doživljava velike uspehe na svetskim festivalima. Nakon svetske premijere u Lokarnu gde je gde je ovenčan prestižnom nagradom „Varajati“ magazina i „Zelenim leopardom“, uspeha na festivalima u Sarajevu, Sao Paolu, Talinu – Gračanica će videti novi film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“.

Scenario je Bjelogrlić pisao sa Vukom Ršumovićem i Ognjenom Sviličićem, po romanu „Slučaj Vinča“ Gorana Milašinovića.

Scena iz filma Čuvari formule Foto:Promo

Uloge u ovoj nesvakidašnjoj, istinitoj priči o akcidentu u Vinči iz 1958. godine, tumače Radivoje Raša Bukvić, Aleksis Manenti, Olivije Bartelemi, Predrag Miki Manojlović, Dragan Bjelogrlić, Jovan Jovanović, Alisa Radaković… Iza ovog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media.

Glavni cilj ovog filmskog festivala jeste jačanje kulturne ponude i podizanje svesti o kulturnom diverzitetu u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Bonus video: Čuvari formule u Ljubljani