Rezultati konkursa Filmskog centra Srbije, ilustracija, Foto: Shutterstock

Međunarodni festival nemog filma "Ćutanje je zlato" počinje sutra i trajaće do 17. novembra u bioskopima u Beogradu, na Paliću i u Nišu, saopštio je Filmski centar Srbije.

Manifestacija „Ćutanje je zlato“ je novoustanovljeni festival savremenog nemog filma svih kategorija. Festival takođe podrazumeva i retrospektivu klasičnih dela neme epohe igranog filma.

Novonastali filmovi učestvuju u takmičarskom programu, a biće organizovane i specijalne projekcije značajnih filmova iz istorije nemog filma sa improvizovanom muzikom nekoliko muzičkih sastava kao pratnjom, dodaje se u saopštenju FCS, uz napomenu da će festival pratiti i predavanja.

Naziv festivala, koji se sada održava po prvi put, inspirisan je istoimenim filmom Renea Кlera. Film je iz 1947, a radnja je smeštena u epohu nemog filma.

Ostvarenja u okviru festivala biće prikazivana u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu, u Bioskopu Abazija na Paliću i u niškom Kulturnom centru.

Epoha nemog filma je stvorila autentično izražajno sredstvo sa originalnim sistemom značenjskih kodova zasnovanim na postupcima koji pripadaju isključivo vizuelnom kinematografskom jeziku i manipulaciji dijegetičkim prostorom i vremenom – montaži, podsećaju iz FCS.

Pojavom zvuka, igrani film je preuzeo i neke oblike izražajnosti iz klasičnih dramskih formi i time izgubio na svojoj čistoti i autentičnosti u estetičkom smislu, često dajući prednost verbalnim izražajnim sredstvima.

Bonus video:

Filmske lokacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar