Foto: EPA-EFE/Stringer, Printscreen

Razredna je mislila da mi je cilj da bežim iz škole i da zato idem na glumu. Onda je u školu došao reditelj filma Ljubiša Samardžić sa producentom i svi su bili oduševljeni, prisetila se glumica Tijana Kondić učestvujući na okruglom stolu "Deca filmski glumci" koji je održan kao prateća manifestacija Filmskih susreta u Nišu.

Rad na filmu kad si dete nije lak, ali jeste zabavan i taj glumački „virus“ lako se prima. Većina dece koje su se od malih nogu našla pred kamerama, ostala su vezana za filmsku industriju, ispred ili iza kamere, zaključak je Okruglog stola.

Tijana Kondić je sa 16 godina glumila u filmu „Nataša“ koji je 2001. godine postigao ogroman uspeh. Ona je osvojila „Zlatnu mimozu“ u Herceg Novom, nagradu „Najbolji naturščik“ u Nišu, „Zlatnu arenu“ u Puli i „Statuetu slobode“ u Sopotu.

Tijana Kondić Foto:SINIŠA DIMITRIJEVIĆ – SIDŽI

– Prvo mi niko nije verovao da glumim u filmu, razredna je mislila da mi je cilj da bežim iz škole. Onda je u školu došao reditelj filma Ljubiša Samardžić sa producentom i svi su bili oduševljeni. Kad su usledile nagrade jednog dana mi je zazvonio fiksni telefon, žena kaže da zove iz kabineta Zorana Đinđića, ja spustim slušalicu, mislim neko se šali. Zvoni još jednom, žena me moli da ne spustim slušalicu i čujem Đinđićev glas koji mi kratko čestita na nagradi. Spustim slušalicu i kažem ocu „Ladno me Đinđa zvao“, on mi ne veruje – prisetila se Tijana anegdota iz tog perioda, pišu „Festivalske novine“.

Tijana Kondić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Glumica je ipak upozorila da bi deca, koja su od malena na filmu, trebalo da razgovaraju sa psiholozima ili da imaju mentora, kako bi mogla da podnesu sve što sledi nakon završetka filma, jer se „lako sklizne u ponor“.

Predrag Vasić, čuveni Mali Stanoje iz filma i TV serije „Montevideo“, ispričao je da je odrastao tokom svog prvog filmskog iskustva.

– Kada je sve počelo pohađao sam sedmi razred osnovne škole, a kada se završilo drugi razred srednje. Bio sam dete, a onda mladić – rekao je Vasić.

Foto:SINIŠA DIMITRIJEVIĆ – SIDŽI

On je dodao da mu je najbolji savet jednom prilikom dao bard srpskog glumišta Dragan Nikolić.

– Kad me pozvao da uradimo jednu scenu u filmu „Četvrti čovek“ rekao mi je: „Hajde da se igramo“, jer sam na „hajde da glumimo“ odmahnuo glavom – istakao je Vasić.

Simon Jegorović, jedan od dece glumaca iz filma „Vučje bobice“, ispričao je da je već imao iskustva na filmu, ali mu je uloga u ovom ostvarenju prva glavna.

Foto:SINIŠA DIMITRIJEVIĆ – SIDŽI

– Pre četiri godine glumio sam u TV seriji „Pogrešan čovek“ i tada sam imao osam godina. Gluma će biti moj izbor jer me izdvaja iz društva i radim ono što volim – kazao je ovaj mladi glumac.

Milica Spasojević, koja priprema diplomski film na odseku režije, odrasla je filmskoj porodici uz majku scenaristkinju Vladislavu Vojnović i oca Miloša Spasojevića, direktora fotografije.

– Prvi put su me roditelji snimali kada sam imala godinu dana. Prvu ozbiljniju ulogu imala sam u igranom filmu „Princ od papira“. Kada mi je reditelj rekao da mu treba da vrištim, rekla sam: „Neću“, a imala sam osam godina. Onda smo se dogovorili da mi honorar poveća za 50 evra da vrištim, iako sam ga upozorila da to neće biti dobro – prisetila se ona.

Reditelj Goran Vukčević spomenuo je mnoge glumce koji su svoje sjajne karijere počeli kao deca, poput Nede Arnerić, Slavka Štimca, za koga kaže da je „prošao golgotu“.

– Odrastanje na filmu jeste dobrim delom put za upropašćavanje deteta – ocenio je reditelj.

Na 57. Festivalu ostvarenja igranog filma, koji traje do 26. avgusta, u zvaničkoj konkurenciji su prikazana dva dečja filma „Leto kad sam naučila da letim“ Radivoja Andrića i „Vučje bobice“ Sretena Jovanovića.

Bonus video: Klara Hrvanović iz „Leto kada sam naučila da letim“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar