Spoj vrhunske tehnologije i visoke umetnosti, to bi otprilike bio opis klavira Stenvej Spirio r, koji je zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, dobila Beogradska filharmonija pred sam početak sezone 2022/2023, koja startuje sutra.

Klavir Steinway sa potpisom Ivana Tasovca Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U pitanju je klasični akustični klavir koji ima u sebi digitalni sistem, pa se preko ajpeda sa kojim je instrument povezan mogu reprodukovati arhivski snimci iz bogate Stenvej biblioteke, pokretanjem dirki, udaranjem čekića o žice, a zvuk je realna prezentacija sviranja uživo.

Prilikom predstavljanja medijima ovog grandioznog instrumenta u sali Beogradske filharmonije, pušteno je petominutno izvođenje Ivana Tasovca “Šubertove sonate” iz Moskve 1996. godine, i ono što je zaista fascinantno je da klavir sam svira, odnosno reprodukuje.

Klavir Steinway sa potpisom Ivana Tasovca Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Boris Vrbanec, klavir štimer koji je zadužen za održavanje klavira na Kolarcu i u Beogradskoj filharmoniji i predstavnik kompanije Stenvej u Srbiji, bio je zadužen za prezentaciju ovog čuda tehnologije.

Klavir Steinway sa potpisom Ivana Tasovca Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

– Tasovac je bio neko čija je ideja bila da se nabavi ovaj klavir, i njegova je želja bila da ova institucija bude prva u regionu koja ga ima. Kamo sreće da Tasovac nije preminuo i da nismo morali da naknadno tražimo od Stenveja da se stavlja njegov potpis i sa jedne i sa druge strane klavira. To je bio dogovor između Stenveja i Filharmonije, koja je zahtevala da se uradi nešto što će biti omaž Ivanu Tasovcu – rekao je Vrbanec.

Jelena Milašinović, PR Beogradske filharmonije, kaže da je u pitanju instrument poslednje generacije koji dokazuje da vrhunska tehnologija i visoka umetnost mogu da idu ruku pod ruku.

Klavir Steinway sa potpisom Ivana Tasovca Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

– To je upravo nešto u šta je verovao Tasovac, a to su inovacije i konstantno pomeranje granica. Ono što Beogradska filharmonija ovim klavirom ima, jeste ne samo mogućnost uživo reprodukcije fantastičnih arhivskih i istorijskih kompozicija koje čine deo muzičke biblioteke Stenvej kompanije, već će u u budućnosti moći preko ovog klavira da se prate koncerti iz sveta uživo.

Beogradska filharmonija je u sredu priredila poseban koncert u čast Ivana Tasovca na kojem je predstavila najekskluzivniji instrument današnjice. U programu koji je usledio, prvi resital na novom instrumentu održao je jedan od najcenjenijih pijanista današnjice Kiril Gerštajn, kome je ovo bilo prvo gostovanje u Beogradu. Gerštajn je prikazao klasične mogućnosti ovog instrumenta vanserijskim izvođenjem Šubertove i Listove sonate.

Klavir Steinway sa potpisom Ivana Tasovca Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Već sutra Beogradska filharmonija svečano otvara sezonu 2022/23 koncertom, takođe posvećenim Tasovcu, na Kolarcu. Na repertoaru su specijalna porudžbina kompozitoru Aleksandru Sedlaru, kao i srpska premijera kompozicije Isidore Žebeljan.

Bonus video: Dimitrije Vasiljević – prvi i jedini doktor džez klavira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar