Crteži Beograda autora Guljelmo Botera Izvor: Guljelmo Botero

Crtež beogradske ulice Kneza Miloša, čiji je autor italijansko-američki umetnik Guljelmo Boter, osvojio je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju u Švajcarskoj.

Na internacionalnom takmičenju koji je raspisala ugledna organizacija „HelvetArt“ iz Ženeve crtež beogradske ulice Guljelma Botera poneo je, uz još dva dela, ravnopravnu prvu nagradu pod nazivom „Open“.

Pored crteža na kojem je dočaran ugao Kneza Miloša i Nemanjine pobednici međunarodnog konkursa, koji podrazumeva i novčani iznos, su i američki umetnik Den Pajl sa radom „Misbehaving“ i Ruskinja Olga Bezlepkina za akvarel „Dagestan. Magical creatures. Cow“.

Boterov prikaz beogradske ulice izabran je za najboljeg u velikoj konkurenciji, u kojoj su bila dela različitih tehnika umetnika počev od Japana, Kine, Kube i Amerike, preko Ukrajine, Norveške, Holandije, Nemačke, Francuske, do Velike Britanije i Izraela.

Podsetimo, italijansko-američki umetnik i arhitekta Guljelmo Boter donedavno je boravio u Beogradu. Tokom dva boravka u srpskoj prestonici ovekovečio je prizore poput zdanja Narodne skupštine, Starog dvora, Hrama Svetog Save, Crkve Svetog Marka ili hotela Moskva, razrušenih zgrada Generalštaba, Ruda, Geneks kula, stambene zgrade na Karaburmi…

Crteži Beograda autora Guljelmo Botera Izvor: Guljelmo Botero

Priznanje koje je stiglo pre neki dan iz Švajcarske nije prvo za njegovo viđenje Beograda. Umetnikove skice našeg grada već su ovenčane sa dve nagrade, jednom ovde, a drugom u Americi.

Kada je prošlog aprila stigao u Beograd prvi put bio je, kako je priznao nedavno u razgovoru za Nova.rs, fasciniran čitavim gradom:

Guljelmo Boter Foto: Privatna arhiva

– Imao sam utisak da sam u pravoj evropskoj prestonici, punoj trgova, avenija, istorijskih mesta, koja je pride obogaćena modernom arhitekturom iz ne tako dalekog doba – kazao je za naš sajt Boter čije se viđenje srpske prestonice do pre neki dan moglo videti na izložbi „Beograd vrhom pera“ u Italijanskom institutu za kulturu.

Bonus video:

Geneks kula, remek-delo arhitekture

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar