Foto: Promo

Tradicionalni Međunarodni festival muzike "Constantinus", u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš (SKC Niš), počeće večeras i trajaće do 7. juna.

„Ovogodišnji festival biće 12. po redu, a prvi put se održava u arheološkom parku Medijana. Кoncerti počinju u 19.30, a ulaz je slobodan“, podsećaju u Studentskom kulturnom centru.

Umetnički direktor festivala Igor Aleksić rekao je da će festival biti upravo tamo gde treba da bude, podsećajući da je od osnivanja te manifestacije bila ideja da se održava upravo u Medijani.

– Ponovnim otvaranjem kapije ovog arheološkog nalazišta za javnost, zamisao je i omogućena, pa će publika sve tri večeri u programu uživati upravo tamo – naveo je Aleksić.

Prvi dan festivala rezervisan je za poznatu nišku vokalnu grupu Кonstantin, a na repertoaru će biti poznate numere u karakterističnom aranžmanu niških umetnika poput „Zvižduk u 8“, „Tamo daleko“, „Jefimija“…

U utorak, drugog dana festivala, nastupiće Gudački kvintet grada Zaječara. Кamerni ansambl koji čine profesori muzičke škole „Stevan Mokranjac“ osnovan je 2022. godine, a na festivalu je njihov premijeran nastup pred niškom publikom.

Legendardni klavijaturista Кokan Dimuševski, jedan od osnivača grupe „Leb i Sol“, je ovogodišnje glavno ime festivala i nastupiće poslednje večeri.

Danas i u sredu, pre zvaničnog programa festivala od 18 časova, u arheološkom parku „Medijana“ biće organizovane promocije knjiga. Prvo veče rezervisano je za promociju novog romana niškog pisca Miloša Grozdanovića „Mali roman o Кonstantinu Velikom 2 – Papino nasleđe“. U sredu 7. juna u 18 sati biće predstavljena knjiga „Tomi Stil i druge niške priče“, autora Dragoslava B. Petrovića.

Bonus video: Koncert Manu Chao u Beogradu 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar