Foto:Facebook/UK Parobrod

Treći po redu Pozorišni festival "Parobrod" održava se od 20. do 25. novembra. Na programu su četiri nova ostvarenja pored dve predstave koje su prethodnih godina činile stalan repertoar "Parobroda".

U ponedeljak, 20. novembra, u 20 časova igrokazom „Plovidba“ u režiji Fedora Đorovića i interpretaciji Gale Šalipur, Komnena Cerovića i Fedora Đorovića otvara se ovogodišnji festival.„Plovidba“ je priča o tek stasalom mornaru koji pokušava da se dokaže u svetu beskrajnog okeana. U toku svog putovanja susreće se sa podvodnim svetom i misterioznom tunom čija pojava ga proganja.

Drugi dan festivala rezervisan je za predstavu „Sastanak na slepo“. To je priča o (ne)poznavanju samog sebe i postavlja pitanje koliko nas virtuelni život zbližava ili razdvaja u iluziji da nekoga, čak i sebe same dobro poznajemo. Komad predstavlja metaforu društva u kome se putem interneta upoznajemo ali ne poznajemo. U predstavi igraju: Milena Đorđević i Predrag Kotur, a režiju potpisuje Miloš Đorđević.

U sredu, 22. novembra publici će se predstaviti Marina Bukvički i Ivan Nikolić sa predstavom „Ja lutka“ koja je nastala na Institutu za umetničku igru, na doktorskim studijama Umetnička igra i performans, i predstavlja omaž našoj istaknutoj naučnici Milevi Marić Ajnštajn baveći se njenim životom iz jednog sasvim drugačijeg ugla posmatranja.

„Ja lutka“ je priča o ljubavi i izdaji, o tome šta smo sve u stanju da žrtvujemo samo da bismo bili prihvaćeni. Takođe, ona postavlja pitanje koje je ujedno bilo i motiv za realizaciju ovog projekta a glasi: „Koliko košta ljubav?“

Predstava „Reci ne nasilju“, koju je režirao maestralni Fuad Tabučić, biće izvedena u četvrtak, 23. novembra. Ova predstava zasnovana je na istinitim ispovestima i kroz šest priča govori o svemu onome kroz šta prolaze žrtve nasilja. Glumci u predstavi su: Aleksandra Manasijević, Snežana Knežević, Aleksandra Mihajlović, Marina Kukić, Fuad Tabučić.

Predstava „Bajbok“, u adaptaciji i režiji Tatjane Kecman i interpretaciji Ane Lečić i Tatjane Kecman očekuje nas u petak, 24. novembra. Nastala po motivima dramskog teksta “Emigranti”, Slavomira Mrožeka, ova tragikomična priča smeštena je u Švedskoj. Dve žene sa naših prostora u iznajmljenom stanu, slave Novu godinu.

Zarobljene, ne samo zbog karantina, već i zbog svojih pogrešnih uverenja i fantazije o boljoj budućnosti, sadašnjost prolazi mimo njih. Njihova koegzistencija za vreme korone bi možda bila tužna da se tu nije našla flaša skupocenog stranog pića.

Festival zatvara predstava „Litica“ po tekstu Stefana Isakovića, a mladu glumačku ekipu čine: Fedor Đorović, Gala Šalipur, Jovan Mijović, Jelena Tjapkin i Sunčica Milanović.

Sve predstave počinju u 20 časova, cena ulaznice za svaku predstavu je 500 din.

Bonus video – Počinje pozorišna sezona: Evo šta vas očekuje u pozorištancetu „Puž“ i drugim teatrima u prestonici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar