Danica Nikolić Foto: Privatna arhiva

Povodom toga što je predsednik Srbije poklonio opštini Nikšić dva miliona evra, kojima je planirano da se rekonstrušu ulice i parkovi, između ostalog i šetalište "Vito Nikolić" oglasila se i ćerka slavnog pesnika Danica Nikolić koja za Nova.rs kaže: - Vito je bio čovjek koji je duboko prezirao sve ono što danas u politici i čitavom društvu predstavljaju Aleksandar Vučić i Marko Kovačević, predsjednik opštine Nikšić. Ne bih bila ćerka svog oca ako bih dozvolila da novcem otetim od građana Srbije, bude plaćeno bilo šta u vezi sa imenom Vitomira Nikolića. Piše: Vesna Čađenović

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević saopštio je da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić na račun opštine Nikšić uplatili dva miliona eura. Novac će, kako je saopšteno, biti iskorišćeni za rekonstrukciju ulica i uređenje parkova.

Na ovu vijest reagovala je Danica Nikolić ćerka čuvenog pjesnika Vitomira Vita Nikolića koja je uputila je otvoreno pismo upravi grada Nikšića u kome zahtijeva da novac koji je stigao od Vučića, ne bude uložen u šetalište koje nosi  ime Vita Nikolića, niti u bilo koji drugi projekat u kojem bi se pominjalo ime njenog oca. Njen zahtijev izazvao je reakcije u crnogorskoj javnosti.

„Moja reakcija na donaciju Aleksandra Vučića Nikšiću, u iznosu od dva miliona eura, bila je prije svega preventivna, da ne bi nekome iz lokalne vlasti palo na pamet da tim novcem finansira bilo što u vezi sa imenom i djelom Vitomira Nikolića“, kaže Danica Nikolića za Nova.rs i dodaje da Srbija i Beograd imaju mnogo svojih problema koje mogu da riješe sa dva miliona eura, da ih nikome ne poklanjaju.

„Ako mi iz Crne Gore uplaćujemo lične donacije za djecu iz Srbije oboljelu od SMA kako bi mogla da prime lijek koji košta 2,5 miliona eura, sigurna sam da je Vučić mogao da spasi jedan dječji život, umjesto što poklanja novac građana Srbije gradu u drugoj državi. Osim čudne namjere sa poklanjanjem novca, zaprepašćujuće je da niko od novinara u Srbiji, ali ni od opozicije, još nije pitao Vučića odakle je poklonjeni novac, sa koje budžetske pozicije, za koje namjene je poklonjen, zašto se novac građana Srbije poklanja bilo kome van države…

Vito Nikolić je bio čovjek koji je duboko prezirao sve ono što danas u politici i čitavom društvu predstavljaju Aleksandar Vučić i Marko Kovačević, predsjednik opštine Nikšić. Podsjetiću vas da je Kovačević pokušao da opravda i zaštiti čovjeka koji je urinirao po spomeniku narodnom heroju Ljubu Čupiću u Nikšiću, da se deklariše kao četnik, da pripada političkoj partiji koju vodi Andrija Mandić, četnički vojvoda kome je tu titulu dodijelio lično Vojislav Šešelj, nekadašnji šef i samom Aleksandru Vučiću. Ne bih bila ćerka svog oca ako bih dozvolila da novcem tih ljudi, otetim od građana Srbije, bude plaćeno bilo šta u vezi sa imenom Vitomira Nikolića.
Moj otac je proveo dio života u Beogradu, imao je sjajne prijatelje u Srbiji. I zbog njega i zbog njih, pa ako hoćete i zbog mojih prijatelja u Srbiji, novac Aleksandra Vučića se mora prezreti i zahtijevati da se vrati tamo gdje pripada, građanima Srbije. “

Vitomir Vito Nikolić (1934- 1994) bio je crnogorski pjesnik, novinar i putopisac. Bio je i veliki hedonista i jedan od glavnih junaka beogradskog kafanskog života. Njegove replike ušle su u urabanu mitologiju, a naročito rečenica koju je izgovorio za kafanskim stolom: „Zaustavite planetu, silazim.“ Raspad Jugoslavije je učinio je da Vito kao pjesnik zanijemi. Zbog nepristajanja da se ukjljuči u ratno-huškačku propagandu njegovog matičnog lista „Pobjeda“ u septembru 1991. godine dobio je otkaz. Jako teško je podnio rušenje Starog mosta u njegovom rodnom Mostaru, kao i granatiranje Dubrovnika. Zbog svega toga povukao se u tišinu doma svoga. Sahranjen je u Nikšiću.

***

Bonus video: Pesnik Ljubivoje Ršumović kazuje stihove svoje pesme Domovina se brani lepotom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare