Foto: Anđa Brstina

Probe novog komada „Strah u operi“ prema tekstu Jelene Mijović, po motivima priča Dina Bucatija, a u režiji Ivana Vukovića, počele su danas u Ateljeu 212.

Dino Bucati poznati je italijanski pisac prepoznatljiv po bogatoj imaginaciji, poigravanju apsurdom i nadrealnim situacijama koje pripadaju sferi fantastike.

Foto: Anđa Brstina

Komad Jelene Mijović inicijalno preuzima motive iz nekoliko priča Dina Bucatija („Sveci“, „Jaje“, „Strah u Skali“, „Devojka koja propada“) zadržavajući elemente apsurda, obogaćujući ih satirom na račun ljudskih slabosti, ali i afirmišući snagu ljubavi.

Tokom premijerne večeri, na Dan Svetog Markolina, dok se u operi na pozorišnoj sceni događaju biblijske priče, foaje postaje pozornica drame u kojoj se odvija klasna borba između gradske elite i čistačice koja štiti svoje dete. Istovremeno, Sveti Gančilo, tek proglašeni svetac, prolazi kroz egzistencijalnu krizu, pitajući se koja bi mogla da bude svrha njega kao sveca.

Foto: Anđa Brstina

„Strah u operi“ je priča o nepravdi, ali i o evropskoj istoriji u kojoj još uvek odzvanja eho nacizma, o uzrocima dekadencije društva, nedostatku ljudskosti, nespremnosti savremenog čoveka da prepozna tuđe patnje i fenomenu solidarnosti koji, u našem vremenu, prepoznajemo kao čudo.

Nakon veoma uspešne predstave „Ova će biti ista“, ovo je druga režija Ivana Vukovića u Ateljeu 212.
U glumačkoj podeli su Svetlana Bojković, Jelena Đokić, Dragana Đukić, Milica Trifunović, Suzana Lukić, Branislav Zeremski, Tihomir Stanić, Vladislav Mihailović i Luka Grbić.

Foto: Anđa Brstina

U autorskom timu predstave su i dramaturškinja Isidora Milosavljević, lektor Đorđe Marković, scenografkinja Andreja Rondović, kostimografkinja Velimirka Damjanović i kompozitorka Irena Popović.

Premijera predstave je planirana za kraj februara na Sceni „Mira Trailović“.

Bonus video: Aplauz za predstavu „Otac“ Ateljea 212 na 36. Gavellinim večerima“ u Zagrebu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar