Izložba akvarela Dušana Đukarića Foto:Promo/Galerija Singidunum

Izložba “Akvarel i tri tačke” Dušana Đukarića biće otvorena 14. avgusta u 19 časova u Galeriji Singidunum u Beogradu.

Dušan Đukarić, jedan od najistaknutijih i najplodonosnijih akvarelista će se najnovijim radovima posle pet godina predstaviti beogradskoj publici. Retka je prilika da radove ovog umetnika koji sve više izlaže u regionu i inostranstvu i koji osvaja sve više značajnih strukovnih nagrada na kolektivnim izložbama, vidimo na jednom mestu.

Izložba akvarela Dušana Đukarića Foto:Promo/Galerija Singidunum

“Akvarel je umetnost strategije, unapred zamišljenog cilja. Umetnost nastaje onog momenta kada zanat postane oruđe, sredstvo duha. Celo majstorstvo slikanja akvarela može se definisati u jednom, da kontrolišete slučajnost, da znate krajni rezultat. To je akvarel! I tu nastaje ono najlepše u umetnosti, ono što ne možemo ni dokučiti, a ni objasniti.To je tajna”, zapisao je autor i dodao:

“Ako se tajna otkrije, sve je na površini, sve je dostupno. Tu više nema magije da vas zavede, opčini. I čini mi se, da tu što se manje pitamo, više damo!”

Izložba akvarela Dušana Đukarića Foto:Promo/Galerija Singidunum

Na ovoj postavci publika, kolege i stručna javnost će uživati u vrhunskim akvarelima različitih formata, nastalih u poslednjih nekoliko godina na temu najlepših evropskih gradova: Beograd, Venecija, Prag, Pariz… Đukerićevi radovi odišu posebnom atmosferom, bilo da je predstavljen kišni ili sunčani dan. Žanr scene, automobili u pokretu, kočija, motocikli, čamci koji se ljuljuškaju na talasima, duvači stakla, ljudi koji promiču poznatim i nepoznatim ulicama… na njegovim slikama odašilju čarobnu energiju uhvaćenog trenutka. Savršena tehnička izvedba, prozračnost i prozirnost, izvanredno komponovani tonaliteti i karakteristični kolorit , lirska poetika i snena seta koja isijava iz njegovih radova zaštitni su znak celog Dušanovog opusa, koji ga svrstavaju u sam vrh srpske savremene likovne scene.

Izložba traje do 30. avgusta 2023.

Izložba akvarela Dušana Đukarića Foto:Promo/Galerija Singidunum

Bonus video: Zakoračite u blistavi ume Mileve Marić Ajnštajn

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar