Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Muzej Bitlsa u Liverpulu, čuvar jedne od najvećih kolekcija posvećenih slavnoj četvorki, otkrio je najnoviji eksponat u svojoj stalnoj postavci. U pitanju je toalet, wc šolja koju je posedovao i verovatno koristio - Džon Lenon.

Ornament je nekada bio postavljen u kući legendarnog pevača i tekstopisca u Londonu, gde je živeo sa suprugom Joko Ono, od 1969. do 1971. godine.

– To je divan komad porcelana – rekao je Pol Peri, generalni direktor muzeja za „Artnet“ i dodao:

– Osim što je izuzetan antikvitet, pokazuje i koliko bi fanovi Bitlsa bili spremni da idu da bi posedovali „nešto od Bitlsa“.

Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Artefakt je pozajmljen Muzeju u Liverpulu od strane Gerija Honibola, koji ga je kupio 1990. za 1.000 funti na aukciji na kojoj su dva Lenonova toaleta bila na prodaju. Godine 1997. kolekcionar je dao procenu toaleta na BBC programu, ali je inače zadržao predmet u skladištu.

Kada je Honibol kontaktirao muzej da postavi toalet, Peri je razmišljao:

– Bio sam nesiguran jer je to veoma neobičan predmet i u početku sam čak pomislio da se možda šali. Posle razgovora sa osnivačem muzeja Rogom Bestom – bratom Pita Besta, prvobitnog bubnjara Bitlsa – sa Honibolom je finaliziran ugovor o pozajmici na neodređeno vreme.

Porcelanski toalet je ukrašen plavim cvetnim ornamentom, prema Lenonovim uputstvima svom kreatoru da „stavi cveće na njega ili nešto slično“.

Joko Ono i Džon Lenon Foto: Retna/Photoshot / Avalon / Profimedia

Ovaj predmet se uklopio u Lenonovu raskošnu vilu iz 19. veka, koju je sa Joko Ono u potpunosti ofarbao u belo i ukrasio ručno tkanim azijskim ćilimima. Na imanju od 71 hektara, nekada domu Kraljevskog hortikulturnog društva, Lenon je takođe postavio veštačko jezero i studio za snimanje, gde je komponovao čuvenu pesmu „Imagine“.

Predmet je predstavljen odabranoj publici od 75 ljudi u muzeju 8. decembra – na 22. godišnjicu Lenonovog ubistva u Njujorku. WC šolja se pridružila drugim eksponatima kao što su originalne medalje i Božićna čestitka „Rat je završen“ koju su Lenon i Ono poslali tadašnjem premijeru Haroldu Vilsonu.

– Nije iznenađujuće da je nova izložba muzeja dotakla bonancu toaletnog humora, zahvaljujući štampi. Posetioci su, takođe, očigledno bili nestrpljivi da vide Lenonov predmet i ovu vrstu pošalice koja bi mogla da zabavi i Bitlsa koji nikada nije mogao da propusti dobru šalu. Izaziva osmeh kod posetilaca. Da je Džon još uvek u blizini, to bi mu sigurno izmamilo osmeh – kazao je Pol Peri.

Bonus video: Džon Lenon  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar