Maja Gojkovic Cacak
Maja Gojković u Čačku Foto:TANJUG/ Ministarstvo kulture/ Goran Zlatkovic

Prestonica kulture Srbije 2023. godine biće grad Čačak, predviđeno je ugovorom koji su danas u Čačku potpisali ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, a Ministarstvo će izdvojiti 298,5 miliona dinara od ukupne vrednosti čitavog projekta od 500 miliona dinara.

Gojković je istakla da je stručna komisija od 18 prijava gradova i opština Srbije izabrala Čačak za prestonicu kulture Srbije i da je danas dogovoreno da sama manifestacija počne prvim danom proleća 2023.

Sad već imamo iskustvo Novog Sada koji je Evrpopska prestonica kulture i možemo da merimo šta je bilo dobro, a šta su oteževajući faktori u sprovođenju čitavog projekta, budući da smo ga kreirali po ugledu na Evropsku prestonicu kulture i potrebu za decentralizacijom kulture u Srbiji, rekla je Gojković.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture, ona je istakla da će Čačak, pošto je poneo tu važnu i prestižnu titulu, zauvek ostati upisan na mapi Srbije kao prva Prestonica kulture Srbije, koja će dobiti i nove programe, ali i nove infrastrukturne projekte, nove muzeje, galerije koji će trajno ostati svim građanima Čačka.

Gojković je ukazala da je zadovoljna konceptom Čačka za Prestonicu kulture Srbije i inovativnošću, koja se ogleda i osnivanjem novih muzeja kao što je muzej košarke, jer grad Čačak može i mora da bude ponosan na 52 reprezentativca u košarci.

Maja Gojković je izrazila uverenje da će Čačak biti dobar primer prakse za sve buduće prestonice kutlure Srbije.

Prema njenim rečima, plan Ministarstva kulture je da svake godine raspisuje novi konkurs da bi što više gradova dobilo prestižnu titulu, kako bi posle nekoliko godina u pravom smislu reči imali decentralizaciju kulture na delu.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da će grad u okviru projekta realizovati dosta aktivnosti, u ukupnoj vrednosti od pola milijarde dinara.

On je najavio dva nova dva muzeja – Muzej košarke i Etnografski muzej koji će biti posvećen Velikom ratu.

Kreativni i radni moto projekta je „Čačanska rodna“, inspirisan imenom sortimenta šljive koji je nadaleko prepoznatljiv čačanski poljoprivredni proizvod, navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, kroz to je pretočena ideja celog projekta – vizija Čačka kao vekovnog plodnog rodnog tla za razvoj kulture, umetnosti, duhovnosti, ali i nauke, privrede, turizma i sporta.

Program se sastoji od četiri podteme: „Na slobodi“, „Na raskrašću“, „Na Moravi“, „Na kaldrmi“.

Cilj projekta, koji će promeniti ceo grad i formirati novi kulturni kvart i muzejski kompleks, jeste da pored infrastrukturnih ulaganja, omogući planiranje dugoročnog razvoja kulture u gradu, strateških prioriteta i osavremenjivanju aktivnosti i manifestacija, s ciljem da se podstakne razvoj nezavisne umetničke scene, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Čačanski srednjoškolci protiv Rio Tinta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar