Detalj sa izložbe Foto:Promo institut Servantes

Izložba "Ilustrujući Martina Fjera", koja će biti otvorena do kraja meseca u Galeriji Instituta Servantes, posetiocima otkriva svet gauča, nadaleko poznatih pripadnika argentinskog društva, saopšteno je iz ove institucije.

Na postavci je predstavljeno 13 litografija koje je poznati slikar, crtač i graver Karlos Alonso (Tunujan, Mendosa, 1929) realizovao za izdavačku kuću „Emecé“. U pitanju su Alonsove ilustracije za izdanje Speva o Martinu Fjeru (1872), čiji je autor Hose Ernandes. Alonso je pedesetih godina prošlog veka pobedio na konkursu za ilustraciju Martina Fjera i drugog dela Don Kihota od Manče.

Detalj sa izložbe Foto:Promo institut Servantes

Taj spev smatra se simbolom i nacionalnom ikonom argentinskog društva, prikazujući uz istoriju tog društva i brojne običaje, kulturu, navike i tradiciju gauča. Sastavljen je iz dva dela: „El Gaucho Martín Fierro“ (Gaučo Martin Fjero) i „La vuelta de Martín Fierro“ (Povratak Martina Fjera). Ovo čuveno delo danas se smatra jednim od najznačajnijih izraza argentinske književnosti, prevedeno je na više od 30 јеzika, uključujući i srpski (u izdanju Agore).

Gaučo je sposobni jahač i odgajivač stoke, karakterističan po svojoj fizičkoj snazi, nabusitosti i uzdržanom i melanholičnom karakteru. Skoro sve poslove završavao je na konju, životinji koja je bila njegov najbolji saputnik i njegovo čitavo bogatstvo. Gauči su se tokom dvesta godina borili protiv neprijateljstava domorodaca, živeli su nomadskim životom, bez vezivanja i predrasuda, pevali o buntovništvu i voleli slobodu.  Nikada nisu imali gospodara i izdržavali su se zahvaljujući radu u polju.

Za gauče je važno mesto susreta bila pulperija (bakalnica), gde su između ostalog i pili, pevali, igrali igre… Ni tuče nisu manjkale, izbijale su zbog odbrane časti i umeli su da se late i noževa.

Gaučo Foto:Promo institut Servantes

Gauči su prepoznatljivi po ponču i neizbežnom šeširu, koji je najčešće pravljen od kože i korišćen je kao zaštita od sunca, kiše i vetra. Čizme su pravljene od sirove kože neukroćenog, mladog konja, a košulje od lagane seljačke tkanine, širokih rukava. Čak je i njihovo donje rublje bilo izvezeno, uz to i dovoljno široko kako bi mogli lakše da se kreću…

Ulaz na izložbu „Ilustrujući Martina Fjera“ je besplatan, uz poštovanje epidemioloških mera. Postavka će pred beogradskom publikom, svakoga dana od 9-17 časova, biti izložena do kraja februara, podsećaju iz Instituta Servantes.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar